zpět

Finální inflace z Německa zůstává beze změny

22.2.2023

Spolkový statistický úřad dnes ráno zveřejnil finální data indexu spotřebitelských cen za leden letošního roku. Spotřebitelské ceny v uplynulém měsíci vzrostly o 1,0 % meziměsíčně, v meziročním vyjádření pak byla potvrzena hodnota 8.7 %

Aktuální zpráva o růstu německých cen již s účinností od ledna letošního roku zahrnuje nový koncept výpočtu. V tomto procesu byly aktualizovány vzorce vážení a implementovány metodické změny. Na chystané tiskové konferenci by měl Spolkový statistický úřad poskytnout podrobnější informace o změnách a výsledcích revize.

Zvláště velký nárůst zaznamenaly opět ceny energií, které byly v lednu navzdory úlevovým opatřením meziročně vyšší o 36,5 %. Ceny potravin se meziročně zvýšily o 20,2 %. Tempo růstu cen potravin tak bylo opět více než dvojnásobné oproti celkové míře inflace, což také znamená, že meziměsíčně nedošlo téměř k žádné změně. Výrazně vzrostly ceny nejen energií a potravin, ale také zboží krátkodobé spotřeby pro domácnost (o 14,6 %) a tabákových výrobků (o 8,0 %).

Ve srovnání s cenovým růstem v České republice můžeme pozorovat dílčí rozdíly v klíčových odvětvích. Například ceny zboží se v Německu ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 12,7 %, u nás to bylo pouze o 10,5 %. Stejný trend lze pozorovat i u cen zemního plynu (51,7%) a elektřiny (25,7%), přičemž u nás cena zemního plynu vzrostla o 21,5 % a elektřina o 18,8%. Výjimkou jsou ceny služeb, které se v lednu zvýšily pouze o 4,5 %, u nás to bylo 8,8 %.