zpět

Fed: pauza nebo konec?

21.9.2023

Americký Fed včera ponecháním sazeb beze změny nepřekvapil. Celkově ale závěr ze zasedání vyznívá jestřábím dojmem, takže případné zvýšení sazeb na některém z příštích zasedání se nedá vyloučit.

Hlavní včerejší událostí bylo zasedání amerického Fedu. Ten nakonec dle očekávání ponechal sazby beze změny v pásmu 5,25 -5,50 %. Ale výstup z jednání celkově vyznívá jestřábím dojmem, který ponechává otevřená vrátka k případnému dalšímu zvýšení sazeb. 

Dvanáct členů FOMC vidí do konce roku ještě jedno zvýšení sazeb, dalších sedm se domnívá, že sazby jsou již na svém vrcholu. Pro příští rok pak členové FOMC očekávají pouze dvojí snížení sazeb. 

Argumentem pro vyšší sazby je nová prognóza - ta zvýšila odhad HDP pro letošní i příští rok, naopak nezaměstnanost by podle nové prognózy měla být nižší. Celkově pak podle Fedu aktivita v ekonomice roste solidním tempem. 

V tržních očekáváních sice vzrostla pravděpodobnost zvýšení sazeb na příštím zasedání, ale stále převažuje názor, že sazby jsou již na vrcholu. 

Zda se jedná pouze o pauzu ve zvyšování sazeb, nebo je to konec současného cyklu bude tedy záviset hlavně na příchozích datech v příštích týdnech a měsících.

Americký dolar ze včerejška vychází silnější a aktuálně se nachází pod hladinou 1,0650 EURUSD. Včera vpodvečer se obchodoval nad 1,0700 EURUSD. Pro korunu to ale znamená ztráty a vůči dolaru tak zamířila ke 23 korunám za dolar. Vůči euru se koruně včera dařilo posílit pod hladinu 24,40 EURCZK, jestřábí vyznění z Fedu ale vrací kurz ke 24,45 EURCZK. 

Dnes je na program zasedání další velké centrální banky BoE. Od té se čekalo další zvýšení úrokových sazeb na 5,5 %, včerejší nižší čísla inflace za srpen ale očekávání trhu ohledně dnešního zvyšování sazeb značně zchladila.