zpět

Fed zvýšil sazby o 75 bodů

16.6.2022

Středečním hlavním tématem na trzích bylo zasedání Fedu. Ten podle očekávání zvýšil úrokové sazby o 75 bodů, tedy nejprudčeji od roku 1994.

Včerejší hlavní událostí na trzích byl výsledek dvoudenního zasedání amerického Fedu. Ten zvýšil sazby nejprudčeji od roku 1994, tedy o 75 bodů. A nejedná se zdaleka o poslední zvýšení – podle mediánů výhledů sazeb by celkem letos měly být sazby zvýšeny o dalších 175 bodů. Vzhledem k tomu, že k variantě zvýšení o 75 bodů se v posledních dnech trhy přikláněly, tak reakce na trzích nebyla nijak dramatická. Ostatně i dolar se dnes ráno nachází na podobných úrovních jako včera večer, tedy kolem úrovně 1,0400 EURUSD. Vůči koruně se obchoduje těsně pod 23,80 USDCZK.

Koruna v posledních dnech zůstává zdánlivě netečná k dění na trzích (a že se toho děje docela dost). Ani včerejší den nebyl výjimkou a koruna se držela v úzkém pásmu 24,70 – 24,75 EURCZK. Je ale pravděpodobné, že k tomuto klidu ji napomáhá ČNB.

Ve stínu včerejšího Fedu zůstalo mimořádné zasedání ECB. Ta se sešla zejména kvůli rostoucím výnosům italských dluhopisů, které by mohly Itálii způsobit problém s jejich splácením. Podle odpoledního výstupu pak ECB urychlí práce na mechanismu, který pomůže zmírnit rozdíly ve výnosech státních dluhopisů eurozóny. (jinými slovy: ututláme informaci obsaženou v cenách italských dluhopisů která říká, že Itálie má problémy).

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova dnes byly zveřejněny ceny průmyslových výrobců za květen – ty zrychlily růst na 27,9 %, což je lehce nad očekáváním trhu. Koruna na data nijak nereaguje a drží se na 24,73 EURCZK. V Maďarsku dnes centrální banka překvapivě zvýšila týdenní depozitní sazbu na 7,25 %, trh čekal ponechání sazby beze změny.

Očekávané finanční události v Evropě


Kalendář eurozóny je dnes prázdný, v některých zemích je dnes svátek. Eurodolar po včerejšku osciluje kolem 1,0400 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě


Ve Velké Británii dnes zasedá Bank of England. Trh očekává zvýšení sazeb z 1 p.b. na 1,25 %. Z USA nás pak čekají pravidelné čtvrteční statistiky z trhu práce.