zpět

Fed zvýšil sazby na dolaru

17.3.2022

Fed poprvé od roku 2018 zvýšil sazby na dolaru. Letos se očekává ještě šest dalších zvýšení. Dorazí výsledek inflace z EU. Bank of England dnes zřejmě také zvýší sazby.

Středeční obchodování koruně přineslo další rozšíření zisků a domácí měna se poprvé od 25. února podívala pod hranici 24,70 EURCZK. Koruně a obecně rizikovějším aktivům včera pomohla opětovně klesající averze k riziku. Kromě vůle pokračovat v jednání mezi Ukrajinou a Ruskem včera „dobrou náladu“ na akciové trhy přinesla zpráva z Číny ohledně podpory stability tamního akciového trhu, který v posledních týdnech výrazně utrpěl. Obdobné zisky jako domácí měna si včera připsal polský zlotý, forint posílil jen lehce. Od koruny dnes očekáváme setrvání v pásmu 24,60 – 24,80 EURCZK.

Obchodování s dolarem včera do značné míry reflektovalo pozitivní náladu na trzích a severoamerická měna spíše ztrácela. Koruna se tak poprvé od začátku března obchodovala za 22,30 USDCZK. Večerní zasedání Fedu přineslo poprvé od roku 2018 zvýšení základní úrokové sazby o 25 bb. Důvodem je především stále zrychlují růst spotřebitelských cen, který v únoru dosáhl 7,9 %. Ve výhledu pro zbytek roku se počítá se zvýšením o 25 bb. na každém dalším hlasování, to by znamenalo ještě šestinásobné zvýšení sazeb na dolaru. K dalšímu očekávaném kroku v podobě snižování své bilance se zatím Fed příliš nevyjádřil, jen zaznělo, že by oficiální oznámení mělo přijít v květnu. Americká centrální banka dost výrazně snížila odhad letošního růstu americké ekonomiky ze 4,0 % na 2,8 %. V prvotní reakci po zasedání dolar zpevnil až k 1,0950 EURUSD, ale velmi brzy zisky odevzdal a nakonec již včera večer zamířil k úrovni 1,1050 EURUSD. Od koruny očekáváme spíše udržení nabytých zisků posledních dní a obchodování poblíž hranice 22,40 USDCZK.

Očekávané události

Dnešní regionální makroekonomický kalendář je zcela prázdný.

Hodinu před polednem bude zveřejněn únorový výsledek spotřebitelské inflace za celou eurozónu. Počítá se s dosažením nového vrcholu v podobě meziročního růstu cen o 5,8 %. Za zmínku dnes stojí i vystoupení několika členů rady guvernérů ECB včetně prezidentky Lagardeové. Hodinu po poledni středoevropského času bude o sazbách rozhodovat Bank of England. Počítá se s růstem základní úrokové sazby o 25 bb na 0,75 %.

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněna celá řada dat. Jako každý čtvrtek se i dnes dočkáme týdenních výsledků z amerického trhu práce. Spolu s nimi budou zveřejněna data z amerického realitního trhu. Vzhledem k faktu, že letní čas začal v Americe již 13. března a u nás začne až 27. března, výsledky dorazí netradičně již ve 13:30 SEČ. O něco později výčet dnešních dat z USA zakončí ještě únorový výsledek průmyslové produkce.