zpět

Fed začne od května snižovat svoji rozvahu, dolar sílí

6.4.2022

Jestřábí komentář guvernérky Fedu přispěl k posílení dolaru. Řešily se nové sankce na Rusko. Dnes nás bude zajímat zápis ze zasedání Fedu FOMC minutes. Polská centrální banka dnes zvedne hlavní úrokovou sazbu minimálně o 50 bodů.

Česká koruna se včera na páru s eurem obchodovala v úzkém obchodním pásmu kolem 25,35 korun za euro. Po jestřábích komentářích člena FOMC N. Kashkariho a zejména guvernérky Fedu L. Brainardové dostal dolar impulz k posílení. Hlavní měnový pár se při středečním ránu obchoduje již pod 1,09 EURUSD. Brainardová ujišťovala, že s vysokou inflací Fed hodlá bojovat nejen pomocí standardních nástrojů (zvyšováním sazeb) ale od květnového zasedání by mělo docházet k razantnímu vyfukování bilance Fedu (kvantitativní utahování). To by mělo dle jejích slov probíhat rychlejším tempem, než jak tomu bylo v letech 2017-18. Pokud se její slova potvrdí, bude Fed postupně umazávat likviditu v řádech vyšších desítek miliard dolarů měsíčně. Americký dolar na páru s korunou reagoval oslabením a dnes ráno se obchoduje nad 22,40 USDCZK. Jestřábí komentář Fedu poslal akciové trhy dolů. Americký NASDAQ 100 odepsal v hlavní obchodní seanci zhruba 1,8 %, německý DAX ztratil pouze 0,5 %.

Západ hledá nové cesty k dalšímu sankcionování Ruska. Evropa řeší ukončení odběru ruského uhlí. Pro dnešek bude vedle dění kolem války na Ukrajině klíčový zápis ze zasedání Fedu (FOMC minutes), které se konalo 15. a 16. března.

Očekávané události

Český průmysl meziročně klesl o 0,3 %, meziměsíčně klesl o 2,4 %. Za poklesem je znovu slabší výroba v automobilovém průmyslu. Polská centrální bank dnes zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu, dostane se tak na 4,0 %.

Německé průmyslové objednávky za únor meziměsíčně klesly o 2,2 %. Únorová výrobní inflace za eurozónu bude dnes potvrzovat značné inflační tlaky v celém evropském regionu.

FOMC minutes z posledního zasedání Fedu by mohli více odkrýt, jak to bude s kvantitativním utahováním v USA.