zpět

Fed v tomto roce sazby nesníží

5.1.2023

Včerejší zveřejnění zápisu z prosincového zasedání Fedu jen potvrdilo očekávané směřování centrální banky Spojených států v rámci restriktivní měnové politiky v nadcházejícím období.

Připomeňme si, že Fed v prosinci ukončil sérii třičtvrtě bodových zvýšení úrokových sazeb s vidinou ukotvení výpůjčních nákladů v blízkosti hranice 5 %. Zároveň Fed také snižuje velikost své bilanční sumy, což by mělo dále výrazně podpořit utahování měnových podmínek. Předseda Fedu Jerome Powell také uvedl, že sazby se budou držet na vyšších úrovních i po ukončení cyklu zvyšování s tím, že je jen velmi malá pravděpodobnost uvolnění sazeb již v tomto kalendářním roce.

Ačkoliv spotřebitelská inflace ve Spojených státech vykázala v posledních měsících pokles tempa růstu, Fedem preferovaný ukazatel inflace, tedy cenový index výdajů na osobní spotřebu bez zahrnutí potravin a energií, se v listopadu držel na hodnotě 4,7 % meziročně, což je sice méně než ze začátku roku 2022, nicméně stále výrazně nad 2% cílem Fedu. Ekonomové přitom do značné míry očekávají, že USA v nadcházejících měsících může vstoupit do hospodářské recese, což by mohlo výrazně zkomplikovat snahu Fedu o zkrocení cenového růstu.