zpět

Fed v březnu snižovat sazby nechce

1.2.2024

Sázky na březnové snížení sazeb ze strany americké centrální banky klesly. Americký dolar posílil pod úroveň 1,0800 EURUSD.

Jak se všeobecně očekávalo, Federální rezervní systém Spojených států ve středu ponechal svou klíčovou sazbu na stabilní úrovni v rozmezí 5,25 % až 5,50 %. Během tiskové konference předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že měnový výbor bude muset vyčkat na další data a poznamenal také, že březnové snížení sazeb je nepravděpodobné. Je to také poprvé od března 2022, kdy středeční prohlášení postrádalo jakýkoliv signál naznačující, že je ve hře další možné zvýšení sazeb.

Podle predikčního ukazatele skupiny CME, který předpovídá pohyby úrokových sazeb na základě údajů o obchodování futures fondů, oceňovaly trhy březnové snížení se zhruba 75 % pravděpodobností. Nyní sázky klesly k 30 %, nicméně jestli se budou příchozí data i nadále vyvíjet pozitivním směrem pro americkou centrální banku, není vyloučeno, že se ještě šance na březnové snížení budou v průběhu času měnit. Americký dolar po zasedání posílil, na úvod čtvrteční seance se obchoduje pod 1,0790 EURUSD, vůči české koruně se kurz vyšplhal nad psychologickou úroveň 23,00 USDCZK.