zpět

Fed se zvyšováním sazeb zpomalí

1.12.2022

Dolar slábne po vystoupení guvernéra Powella. ADP report zaměstnanosti výrazně za očekáváním. Dnes dorazí výrobní PMI index z celé řady zemí.

Koruna se včera udržela v úzkém pásmu 24,32 – 24,37 EURCZK. Polský zlotý stejně jako koruna lehce posílil, ale forintu se nedařilo, když oslabil na dohled hranice 410 EURHUF. Důvodem bylo odpolední oficiální zveřejnění návrhu Evropské komise zablokovat Maďarsku 7,5 mld. EUR ze strukturálních fondů EU. O návrhu komise budou nyní rozhodovat členské státy EU. I dnes počítáme se setrváním „eurokoruny“ v rozmezí 24,30 – 24,40 EURCZK.

Středeční obchodování s dolarem patřilo mezi ty „živější“, když ráno začínal na 23,49 USDCZK resp. 1,0340 EURUSD. Odpolední horší výsledek ADP reportu změny zaměstnanosti přinesl dolaru posílení těsně pod hranici 1,0300 EURUSD, což koruně přineslo ztráty na 23,65 USDCZK. Při večerním středoevropském obchodování se ale situace obrátila a dolar nakonec den zakončil nad úrovní 1,0400 EURUSD a koruna vstoupila do čtvrtka s hodnotou 23,38 USDCZK. Podvečerní ztráty dolaru částečně přivodil velmi slabý výsledek Indexu nákupních manažerů z chicagského distriktu. Důvodem bylo ale především večerní vystoupení guvernéra Fedu Powella. Ten naznačil zpomalení tempa utahování měnové politiky Fedu již na příštím zasedání tzn. 14. prosince. Pokračující ztráty dolaru dnes vidíme jako reálné.

Více k očekávaným událostem ZDE