zpět

Fed pravděpodobně zvedne sazby až o 75 bb

15.6.2022

Britská libra výrazně ztrácí, událostí dne dnes bude zasedání měnového výboru americké centrální banky.

Obchodování na finančních trzích se včera neslo v klidném duchu, na páru české koruny s eurem kurz stagnuje v úzkém rozmezí 24,73 až 24,75 EURCZK. Ostatní středoevropské měny ztrácely a proto stagnace kurzu české koruny může teoreticky znamenat další intervence ČNB ve prospěch naší domácí měny. Euru nepomohl ani červnový výsledek včera zveřejněného ekonomického ukazatele ZEW, který ačkoliv v posledním období rostl, stále se pohybuje v záporných číslech. Koruně se naopak dařilo na měnovém páru vůči polskému zlotému. Aktuální kotace se zde pohybují okolo úrovně 5,300 PLNCZK. Výrazně vůči koruně včera ztratila i britská libra, hodnoty na tomto měnovém páru se během dne postupně sesunuly až pod 28,40 GBPCZK, koruna si tak připsala na libře téměř půlkorunový zisk.

Česká koruna vůči americkému dolaru včera oslabila téměř o 20 haléřů až k blízkosti hranice 23,80 USDCZK, aktuálně však dolar začal ztrácet a pomohl koruně návrat na hodnoty ze včerejších ranních hodin, nyní se kurz pohybuje okolo 23,60 USDCZK. Hlavní měnový pár EURUSD se včera obchodoval v těsném rozpětí 1,0400 až 1,0470 EURUSD, přičemž mírně posilovala spíše společná evropská měna. V kurzu je již do značné míry započteno dnešní avizované zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu, dlouhodobě se ale počítalo spíše se zvýšením o 50 bb, zvýšení o 75 bb tak dost možná bude znamenat další posílení amerického dolaru. Trhy bude také zajímat zejména nadcházející kroky ohledně dalšího snižování bilanční sumy. Měnový výbor také představí upravenou projekci očekávaného vývoje úrokových sazeb. Tisková konference po zasedání začíná v 20:30 našeho času.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Polsko zveřejní data dubnové průmyslové produkce a zpřesněná čísla spotřebitelské inflace za květen. Zápisky z posledního zasedání zveřejní centrální banka Maďarska (MNB).

Očekávané finanční události v Evropě

Eurozóna zveřejní výsledky obchodní bilance a průmyslové produkce za duben.

Očekávané finanční události ve světě

V USA dnes bude hlavní událostí dne zasedání měnového výboru amerického Fedu. Trhy aktuálně počítají se zvýšením sazeb až o 75 bazických bodů. Mimo jiné v odpoledních hodinách dorazí čísla maloobchodních tržeb za měsíc květen.