zpět

Fed ponechává sazby beze změny

1.11.2023

Americký Fed dnes na svém večerním zasedání dle očekávání ponechal základní sazbu v pásmu 5,25 – 5,50 %. Dost možná to znamená konec zvyšování sazeb.

Americká inflace meziročně už druhý měsíc roste o 3,7 %, takže snižování tempa růstu se zastavilo a cíl růstu cen o 2 % je tedy zatím relativně vzdálen.  Dnes zveřejněný report z US trhu práce o nově vytvořených pracovních místech již podruhé zklamal. Znamená to, že americký privátní sektor není schopen vytvářet nová pracovní místa v dostatečném množství.

Fed je tak v nezávidění hodné situaci. Inflace by potřebovala ještě sazby jedenkrát zvednout, ale trh práce říká, že už je čas ukončit sérii utahování měnové politiky a nastínit jízdní řád pro následující měsíce na jehož konci by byl termín prvního snížení sazeb a podpora US ekonomiky.

Zdá se tedy, že v nejbližší době se nic zásadního nestane a Fed počká na další data z ekonomiky, která by centrálním bankéřům pomohla v dalším rozhodování. Dolar se obchoduje klidně v blízkosti 1,0540 EURUSD a 23,35 USDCZK.