zpět

Fed má volné ruce

4.5.2022

Dnes večer se dozvíme rozhodnutí Fedu o dalším nastavení úrokových měr. Američtí centrální bankéři už dříve avizovali, že ke zvýšení sazeb dojde na každém jednom letošním zasedání. Dnes by základní sazba měla jít na 1 %.

Spotřebitelská inflace roste v USA stejně jako všude jinde a nejnovější čísla za březen ukázala na meziroční růst cen o 8,5 %. Před tím, než začal Fed utahovat měnové šrouby si však musel uvolnit ruce a vyřešit problém na trhu práce.

Covid znamenal ztrátu robustního počtu pracovních míst a USA stále ještě nejsou „na svém“, ale podstatnější je míra přírůstku a tu se Fedu podařilo vyřešit. Nízkými sazbami a finančními injekcemi do ekonomiky po dlouhou dobu se podařilo uzdravit americký trh práce a dnes vidíme, že týdenní počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se pohybuje na hranici 180 tisíc. Začátkem roku 2020, ještě před vypuknutím pandemie, se toto číslo drželo poblíž 200 tisíc.

Podobné je to i v případě pokračujících žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Před COVIDem se jejich počet držel mírně nad hranicí 1,8 mil. Nyní je těchto žádostí v USA 1,4 mil. Obě statistiky tedy už delší dobu jasně ukazují, že úplné zotavení US trhu práce je na velmi dobré cestě, a proto se američtí centrální bankéři mohli začít věnovat inflaci.

Ta nadále zrychluje a Fed na to už zareagoval, když se hlavní sazba dostala až na stávajících 0,5 %. Dnes je ve hře prakticky jediná varianta, a to je další zvýšení sazeb na 1 %. Trhy s tímto scénářem počítají a tomu také odpovídá kurz eurodolaru, který se pohybuje v blízkosti 1,0520 EURUSD. Pokud by dnes Fed zvedl sazby o méně než 50 bodů, dolar by začal masivně oslabovat. V případě vyššího utažení měnových podmínek může ještě posílit a výrazně prolomit hranici 1,5000 EURUSD. Samotné rozhodnutí se dozvíme dnes ve 20:00 hod našeho času a tisková konference, kde centrální bankéři zdůvodní své kroky, začíná ve 20:30 hod.