zpět

Fed dnes zvýší úrokové sazby

4.5.2022

Koruna před čtvrtečním zasedání ČNB bez výraznějších pohybů. Dnes večer bude zasedat americký Fed, sazby by měly jít nahoru o 50 bazických bodů.

Včerejší obchodování na finančních trzích se neslo v poklidném duchu. Naše domácí měna se pohybovala v podobných mantinelech jako den předchozí a k žádným výraznějším pohybům nedocházelo. Aktuální ranní kotace se pohybují okolo 24,65 EURCZK. Ostatní středoevropské měny na tom byly podobně, maďarský forint bez výrazné změny a polský zlotý s lehkou ztrátou. Vůči americkému dolaru česká koruna mírně posílila k 23,35 USDCZK, aktuálně se však kurz pohybuje mezi 23,40 až 23,45 USDCZK. Určující pro další vývoj na české koruně bude zejména čtvrteční zasedání ČNB, kdy se očekává ještě jedno utažení měnových podmínek. Repo sazba tak pravděpodobně ve čtvrtek poskočí o dalších 50 bb na 5,5 %.

Na hlavním měnovém páru EURUSD se kurz na krátkou dobu podíval nad 1,0570 EURUSD, později však euro zisky odevzdalo a opět se vrátilo k hranici 1,0500 EURUSD, kde se drželo posledních několik dní. V kurzu je již do velké míry započteno dnešní avizované zvýšení úrokových sazeb, důležité tak budou zejména kroky ohledně dalšího snižování bilanční sumy. Tisková konference začíná v 20:30 našeho času. Mimo jiné dnes dorazí i data ohledně nový pracovních míst v soukromém sektoru od agentury ADP.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Maloobchodní tržby za březen zveřejní Maďarsko a Polsko.

Očekávané finanční události v Evropě

Taktéž za eurozónu dorazí hodnoty březnových maloobchodních tržeb. Přidají se k tomu i zpřesněné údaje indikátoru PMI ze sektoru služeb.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených státu se v odpoledních hodinách dozvíme data z trhu práce od agentury ADP a výsledky indexu nákupních manažerů ISM. K večeru pak zasedá měnový výbor amerického Fedu. Trh počítá s růstem základní úrokové sazby o 50 bb.