zpět

Fed dnes zvýší úrokové sazby

16.3.2022

Regionální měny korigují ztráty z předchozích týdnů, dnes nás čeká měnové zasedání a tisková konference amerického Fedu.

Včerejší obchodování na finančních trzích se neslo v podobném duchu jako dny předchozí. Volatilita místy zůstává vyšší, napětí a averze k riziku však pomalu slábne. Akciovým trhům pomohl propad ceny ropy, která se dostala pod 100 dolarů za barel, technologický index NASDAQ tak včera uzavíral se ziskem 3,16 %. Zelenou měly také měny středoevropských států, polský zlotý i maďarský forint včera shodně posilovaly. Naše domácí měna pokračovala v korekci z posledních dní a vůči euru se obchodovala v úzkém rozmezí 24,80 až 24,90 EURCZK.

Na páru s americkým dolarem jsme na tom byli podobně, kurz se pohyboval mezi hodnotami 22,55 až 22,70 USDCZK. Hlavní událostí dne bude bez pochyby večerní zasedání amerického Fedu, který by měl dle očekávání trhu zvednout hlavní úrokovou míru o 25 bazických bodů. Spolu s měnovým rozhodnutím zveřejní centrální banka Spojených států i novou projekci vývoje úrokových sazeb a na následné tiskové konferenci se také pravděpodobně dozvíme, do jaké míry promlouvá do aktuálního nastavení měnové politiky Fedu válečný konflikt na Ukrajině. Hlavní měnový pár EURUSD se včera obchodoval v těsném rozpětí 1,093 až 1,100 EURUSD, přičemž mírně posilovala společná evropská měna.

Očekávané události

Regionální kalendář ekonomických událostí je dnes prázdný.

Z eurozóny by jsme se dnes také žádných významnějších zpráv neměli dočkat.

V odpoledních hodinách dorazí data maloobchodních tržeb z USA za měsíc únor. Hlavní slovo pak bude mít večerní měnové zasedání amerického Fedu a následná tisková konference, která začíná v 19:30 CEST.