zpět

Fed dnes zvýší sazby!

14.12.2022

Pozornost se v posledních dvou dnech upíná k USA - včera překvapila americká listopadová inflace poklesem, Fed dnes nepřekvapí, pokud zvýší sazby o 50 bodů. A kdo budou noví radní v ČNB?

Hlavní dnešní událostí bude výstup amerického Fedu po dvoudenním zasedání. Ten by měl přistoupit ke zvýšení cílované sazby o 50 bodů do pásma 4,25 -4,50 % (s cca 80 % pravděpodobností). Zasedání Fedu probíhá právě ve chvíli, kdy včera zveřejněná data ukázala na další pokles americké inflace na 7,1 %, trh čekal pokles pouze na 7,3 % z předchozích 7,7 %. Tato zpráva včera opět výrazně rozhýbala trhy – dolar oslabil až nad 1,0650 EURUSD, což koruně přineslo koruně posílení až k 22,80 USDCZK. Vzhůru opět vystřelily akcie, ale své zisky neudržely v obavě, co přinese dnešní Fed.

U nás bude dnes pozornost také směřovat k ČNB – prezident Zeman odpoledne jmenuje nové členy bankovní rady. V únoru totiž končí mandát Oldřichu Dědkovi a Marku Morovi. Hrad tradičně ani nenaznačuje, kdo je nahradí. Server Lidovky.cz spekuluje o těchto jménech: ekonomovi Janu Procházkovi, bankéři Radku Urbanovi a finančníku Milanu Šimáčkovi.

Výše zmíněný Oldřich Dědek včera ještě využil příležitosti před začátkem mediální karantény před příštím zasedáním (21/12), aby okomentoval vývoj inflace. Podle něj inflace vrcholí a on tak zřejmě opět bude hlasovat pro stabilitu sazeb. Promluvila také Karin Kubelková z ČNB, také podle ní se inflace blíží vrcholu a známky mzdově inflační spirály nejsou patrné.

Známky ustupující inflace se projevily i ve výrazném růstu Německého ZEW indexu v Německu. Podle včerejších dat vidí němečtí analytici budoucnost o něco růžověji právě díky stabilizaci cen energií a pravděpodobném ústupu inflace v příštích měsících.

V regionu se včera nejvíce dařilo maďarskému forintu. Ten reagoval na dohodu mezi EU a Maďarskem, kdy Maďarsko nebude vetovat půjčku Ukrajině a na oplátku obdrží přístup k penězům z fondu obnovy a kohezního fondu (po splnění podmínek). Koruna oscilovala kolem 24,30 EURCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE