zpět

Fed dnes sazby ještě nezvýší

26.1.2022

Středem pozornosti dnes bude měnové zasedání americké centrální banky. Člen bankovní rady Oldřich Dědek na příštím zasedání ČNB ruku pro zvýšení sazeb nezvedne.

Včerejší obchodní seance nepřinesla koruně žádné výraznější pohyby. Naše domácí měna se proti euru obchodovala většinu dne v pásmu mezi 24,46 – 24,58. Výraznější impuls nepřinesly ani komentáře členů bankovní rady. Oldřich Dědek pro Lidové noviny zopakoval svůj postoj vůči razantnímu zvyšování úrokových sazeb. Podle něj je aktuální problém inflace způsobený zejména extrémním růstem cen výrobních vstupů.

„Jsou to mnohdy desítky procent. A s tímto cenovým pohybem měnová politika nic neudělá, nezlevní energie, ropu či železo nebo chemické produkty,“ argumentuje Dědek.

Oproti tomu viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký uvedl v rozhovoru pro Bloomberg, že očekává sazby na jaře okolo 5 %. Podporuje tak snahu zkrotit inflaci v co nejkratším časovém horizontu, podle něj je tak pravděpodobné zvýšení sazeb na příštím zasedání minimálně o dalších 50 bb. Co se týče ostatních středoevropských měn, své zisky si připsal po měnovém zasedání i maďarský forint. Tamní centrální banka zvýšila základní depozitní sazbu o 50 bb, přičemž trhy počítaly spíše s růstem o 30 bb. Forint tak napříč měnami posílil o více jak 0,50 %.

Koruna na páru s dolarem stagnovala mezi 21,64 až 21,78 USDCZK. Hlavní měnový pár EURUSD se na krátký čas podíval pod 1,1270, zisky si ale dolar neudržel a den uzavíral již zpět na hranici 1,1300 EURUSD. Středem pozornosti dnes bude zasedání měnového výboru americké centrální banky. Fed by tentokrát ještě sazby zvyšovat neměl, dočkat by jsme se ale mohli bližších detailů ohledně dalšího zpřísňování měnové politiky.

Polsko zveřejní míru nezaměstnanosti za měsíc prosinec.

Eurozóna dnes zůstane bez důležitějších zpráv.

Klíčovou událostí pro trhy bude večerní měnové zasedání Fedu. Ke změně sazeb pravděpodobně ještě nedojde. Tisková konference začíná ve 20:30 SEČ. Svou pozornost bude mít také pokračující výsledková sezóna, mimo jiné dorazí i data z realitního trhu USA.