zpět

Fed dnes oznámí další růst sazeb

27.7.2022

Americký Fed dnes pravděpodobně zvýší svou hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Sazby již včera zvedla také centrální banka Maďarska. Koruna stále bez výraznějších pohybů.

Česká koruna se včera obchodovala ve velmi úzkém obchodním pásmu, oslabení výrazně nad 24,60 EURCZK brání i nadále ČNB svými intervencemi. Dalším středoevropským měnám se příliš nedařilo. Maďarskému forintu nepomohlo ani další výraznější růst sazeb. Maďarská Národní Banka na svém včerejším zasedání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 100 bazických bodů na 10,75 procenta. Srpnová očekávání indikátoru morálky německých spotřebitelů od společnosti GfK klesla na nová minima -30,6b z předchozích -27,7b. Na vině zůstávají rostoucí obavy z recese, z nedostatku dodávek zemního plynu, pokračující válka na Ukrajině a problémy s dodavatelskými řetězci, které ještě více tlačí nahoru ceny energií a potravin.

Koruna včera odepsala vůči americkému dolaru přes 25 haléřů, aktuálně se kotace pohybují těsně pod 24,30 USDCZK, přičemž dolar posiluje před zasedáním na všech frontách. Všeobecně se očekává, že měnový výbor amerického Fedu dnes zvýší úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů oproti dřívějším spekulacím o větším zvýšení o 100 bazických bodů. Jestřábí překvapení by mohlo pomoci dalšímu posílení dolaru a zvýšit sázky na prolomení úrovně parity. Mezitím spotřebitelská důvěra v USA v červenci prudce klesla, což zvýraznilo obavy ze zpomalení růstu, zatímco předběžné odhady HDP USA za druhé čtvrtletí, které mají být zveřejněny ve čtvrtek, poskytnou investorům lepší přehled o stavu největší světové ekonomiky. Euro před zasedáním amerického Fedu oslabuje, aktuálně se kurz pohybuje okolo 1,0140 EURUSD. Americké akciové indexy včera ztrácely, do vývoje vstupuje aktuální výsledková sezóna, po uzavření včerejších trhů reportovali giganti jako Microsoft či Google, dnes výsledky zveřejní například Meta.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Region střední Evropy dnes žádné významné zprávy nepřinese.

Očekávané finanční události v Evropě

Srpnová očekávání indikátoru morálky německých spotřebitelů od společnosti GfK klesla na nová minima -30,6b z předchozích -27,7b.

Očekávané finanční události ve světě

Klíčovou událostí dnešního dne je zasedání měnového výboru amerického Fedu. Trhy aktuálně ve svých cenách počítají s růstem sazeb o 75 bazických bodů.