zpět

Fed bude dál rychle zvyšovat sazby

26.5.2022

Trhy včera čekaly na zveřejnění zápisu z posledního zasedání FEDu - ten nakonec vyzněl neutrálním až lehce holubičím tónem. Také u nás zůstává tématem měnová politika - přišly tak další komentáře k sazbám - i od Aleše Michla.

Trhy včera vesměs nevěděly, kam se vydat, takže akcie střídaly směr a obchodníci na trzích čekali především na zveřejnění Fed minutes (zápis z posledního zasedání Fedu). Ten ukázal shodu bankéřů na tom, že i na dalších zasedáních sazby půjdou rychle nahoru. Trhy nyní počítají s pravděpodobností kolem 90 %, že to bude +50 bodů na dalších dvou zasedáních. Zápis v sobě obsahoval jestřábí i holubičí prvky, celkově vyzněl neutrálním, možná ale lehce holubičím tónem – bankéři jsou sice připraveni nyní agresivně zvyšovat sazby, ale do budoucna chtějí mít možnost reagovat na aktuální situaci a některá data prý naznačují, že by cenové tlaky mohly polevovat.

Reakce trhů tak nebyla nijak zásadní, dolar mírně ztratil k 1,0700 EURUSD, ale dnes ráno se začíná vracet k silnějším úrovním pod 1,0670 EURUSD. Americkým akciím zápis nakonec pomohl udržet se v plusu.

Česká koruna se vůči euru dopoledne držela nad hladinou 24,60 EURUSD, v odpoledních hodinách měla tendenci slábnout směrem ke 24,70 EURCZK. Vůči dolaru pak koruna oslabila ke 23,13 USDCZK.

Z domova jsme se dočkali dalších komentářů k měnové politice. Podle Vojtěcha Bendy je zatím předčasné mluvit o tom, zda na červnovém zasedání podpoří další zvýšení sazeb a bankovní rada se bude rozhodovat opět mezi základním a alternativním scénářem. Základní scénář by znamenal další výrazné zvýšení sazeb a rychlejší návrat inflace k nižším hodnotám, alternativní scénář by se obešel bez výraznějšího růstu sazeb s pozvolnějším poklesem inflace.

V prvním větším rozhovoru se pak objevil i Aleš Michl. Ten sice potvrdil svůj názor, že inflace je ze 2/3 dovezená, ale i podle něj bude nutné držet sazby nějakou dobu na vyšší úrovni proti normálu. Tedy ani pod jeho vedením by sazby neměly začít bezprostředně klesat.

Důležité pro další vývoj měnové politiky ale zůstává rozhodnutí Miloše Zemana o dalším složení bankovní rady – do konce června musí nahradit Jiřího Rusnoka a prodloužit mandát dvěma členům bankovní rady nebo jmenovat dva nové centrální bankéře.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova nás dnes nová data nečekají, koruna je po včerejšku lehce slabší a opět se pohybuje těsně pod 24,70 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny žádná data neočekáváme, navíc v řadě evropských zemí je dnes svátek.

Očekávané finanční události ve světě

Odpoledne se sice naše pozornost bude upínat k hokeji, ale současně bude zveřejněna řada dat z USA – HDP za první čtvrtletí bude zřejmě potvrzen pokles o 1,4 %, čekají nás klasická čtvrteční data z trhu práce a data z amerického trhu nemovitostí.