zpět

Evropská ekonomika i přes robustní výsledky nadále v pesimistické náladě

24.10.2023

Celoevropská PMI dnes zřejmě potvrdí negativní náladu v evropské ekonomice. USA se nadále vyhřívají na vlně pozitivních ekonomických výsledků. Ruský rubl těží z aktuálního mixu vlivů a posiluje. Šance na další zvýšení sazeb ze strany Bank of Englad jsou i přes nepříznivý vývoj tamní inflace malé.

Pondělí pro českou korunu znamenalo rozpačité výkony. Vůči jednotné evropské měně nejprve zaznamenala propad, nakonec se ale vrátila zpět na ranních 24,61 EURCZK a na této úrovni dnes vstupuje do nové seance. Je otázkou, jak se na tomto vývoji podepsaly signály z ČNB a vývoj na eurodolaru. Proti polskému zlotému „uválčil“ český lev vítězství dosažením hranice 5,50 PLNCZK. Od února letošního roku je to každopádně pouze další malinký zisk v rámci obecného dlouhodobého propadu, který si vybral pauzu jen během pozdního léta. V poslední době zlotý výrazně těží z výsledku voleb, které má země za sebou a které jsou investory vnímány zjevně pozitivně. Včerejší špatná kondice zlotého se projevila i ve vztahu k euru, kde den končil na 4,46 EURPLN. To forint pondělní obchodování prožil v opačném světle. Českou korunu stlačil na 15,50 CZKHUF a měnu eurozóny na 381,5 EURHUF. Maďarsko je aktuálně jedinou unijní zemí s inflací přes 10 %, forintu ale pořád nahrávají do karet vysoké sazby ceněné investory. Pro dnešek čekáme na české koruně pohyb v pásmu 24,58 – 24,64 EURCZK.

Říjnová dominance eura na hlavním měnovém páru pokračovala i včera. Dolar se propadl na 1,064 EURUSD a je tak na hodnotách, které držel naposledy před měsícem. Pozice ze září nyní dolar obhajuje i vůči české koruně, kde včerejší obchodování skončilo na 23,12 USDCZK a dnes ráno se měnový pár pohybuje už dokonce na 23,04 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE