zpět

Eurodolar nejníže za posledních 20 let

7.7.2022

Dolar proti euru nejsilnější za 20 let. Maďarský forint nejslabší v historii. ČNB udržela korunu pod 24,80 EURCZK. Dnes zasedá polská centrální banka.

Ani začátek července žádný větší pohyb „eurokoruně“ nepřinesl a ta se stále drží těsně u hranice 24,75 EURCZK. Je ale pravda, že „sváteční“ obchodování dostalo korunu zřetelně pod tlak, nicméně nad 24,80 EURCZK, díky intervencím ČNB, neoslabila. První jednání nové bankovní rady ČNB proběhne 14. července, kdy se potenciálně může něco změnit v odhodlání bránit českou korunu devizovými intervencemi. Od koruny zatím nečekáme nic jiného než setrvání poblíž úrovně 24,75 EURCZK.

Zbylé středoevropské měny během českých svátků výrazně ztrácely díky obavám z nedostatku zemního plynu a hospodářské recese v Evropě. Tato obava se projevila výraznými ztrátami především evropských akciových burz a naopak vzrůstajícím zájmem o dolar a americké dluhopisy. Maďarský forint krátkodobě oslabil až na 416 EURHUF resp. 409 USDHUF a proti euru i dolaru byl nejslabší v historii. Forintu tak zvýšení úrokových sazeb z minulého týdne ve finále nijak nepomohlo. Další utahování měnové politiky dost možná předznamená zítřejší výsledek tamní červnové inflace. Polský zlotý chvilkově ztratil na 4,80 EURPLN a zaznamenal svou nejslabší hodnotu od poloviny března. Bude zajímavé sledovat, zda oslabení zlotého dnes „přinutí“ polskou centrální banku NBP k výraznějšímu zvýšení sazeb, než o očekávaných 75 bb. Nebýt permanentních intervencí ČNB, koruna by se pravděpodobně obchodovala nad hranicí 25,50 EURCZK.

Americký dolar se poprvé po téměř 20 letech dostal na hranici 1,016 EURUSD. Důvodem výrazných zisků dolaru posledních dní je skepse, zda bude ochotna ECB výrazněji utahovat svou měnovou politiku v situaci, kdy reálně hrozí pád ekonomiky eurozóny do recese. Proti koruně dolar zpevnil na 24,38 USDCZK a dorovnal své maximum z před dvou měsíců. V případě, že by ČNB neprováděla devizové intervence na podporu koruny, pravděpodobně by se koruna obchodovala nad hranicí 25,00 USDCZK. Takto slabá byla domácí měna naposledy před více než dvěma lety.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z tuzemských dat se dnes dočkáme květnových výsledků obchodní bilance a průmyslové produkce. V Polsku bude dnes odpoledne zveřejněn výsledek měnového jednání polské centrální banky NBP. Očekávání je nastaveno na zvýšení základní úrokové sazby o 75 bb. na 6,75 %.

Očekávané finanční události v Evropě

V Německu byl ráno zveřejněn výsledek tamní průmyslové produkce za měsíc květen, výsledek za očekáváním zaostal. V průběhu dne se svými prohlášeními vystoupí několik vrcholných představitelů ECB.

Očekávané finanční události ve světě

Obvyklá čtvrteční týdenní data z amerického trhu práce budou dnes poněkud upozaděna zveřejněním červnového výsledku ADP reportu o počtu vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. Poslední výsledek dopadl velkým zklamáním, když bylo namísto očekávaných 300 tis. pracovních míst vytvořeno pouze 120 tis. míst. Dnes se počítá s hodnotou 200 tis. nových pracovních míst.