zpět

Euro posiluje, profitují z toho středoevropské měny

25.4.2023

Česká koruna má stále potenciál pro zisky, daří se i ostatním středoevropským měnám. Americký dolar stále tahá za slabší konec provazu a nahrává Evropě. Britská libra využívá potenciálu dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Slibný dopolední start české koruny včera bohužel nevydržel a ke konci dne byla situace opět na ranních 23,47 EURCZK. Přestože koruna v minulém týdnu a včera ztrácela a souběžně s tím docházelo k posunu forwardových sazeb, má stále potenciál překvapit. Předpokladem ale bude pozitivní nálada na světových trzích. Maďarský forint včera posílil na 375 EURHUF a zkorigoval tak ztráty, které způsobily nedávné výroky viceguvernéra maďarské centrální banky Viraga o zahájení postupného uvolňování měnové politiky. Dnešní zasedání centrální banky v Maďarsku pravděpodobně nepřinese žádné měnověpolitické změny, to spíše až další zasedání. Během včerejška se dařilo i polskému zlotému, který se včera „prodral“ až na 4,59 EURPLN a už se pohybuje na úrovni června minulého roku. Spanilé jízdě polského zlotého, která odstartovala po krizi na přelomu roku letos v únoru, vyloženě svědčí slabý americký dolar, takže trend má potenciál ještě pokračovat. Polská měna zatím potvrzuje roli favorita mezi měnami střední Evropy pro letošní rok. Na české koruně dnes očekáváme vzhledem k pravděpodobnému zlepšení nálady amerických spotřebitelů pohyb v pásmu 23,43 – 23,50 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru euro včera posílilo přes 1,10 EURUSD. To pomohlo k ziskům následně i středoevropským měnám vůči euru. Česká koruna vůči americkému dolaru včera zaznamenala velmi úspěšný den, když posílila až na 21,26 EURUSD. Dnes koruna v posilování vůči dolaru nadále pokračuje.

Více k očekávaným událostem ZDE