zpět

Euro jako paralelní měna: jednání Bulharska o duálním měnovém systému

28.7.2023

Bulharsko jakožto člen Evropské Unie se zavázalo k přijetí eura jako národní měny. V současnosti ale jedná o zavedení eura jako paralelní měny.

Bulharsko vstoupilo do Evropské Unie v roce 2007 společně s Rumunskem a zavázalo se tak ke splnění všech podmínek vyplývajících z tohoto členství. Jednou z nich je i přijetí eura jako národní měny. Po prohlášení bulharského ministra financí z roku 2019 byl vstup do eurozóny naplánován na rok 2022. Po uplynutí tohoto termínu se ve vyjádřeních objevil termín roku 2025. Hlavním důvodem o odklad byla vysoká inflace za tehdejší vlády a také nedostatečná podpora této reformy.

Nová vláda v Bulharsku má však značnou proevropskou orientaci a nyní začala vyjednávat s Evropskou komisí o zavedení eura jako jeho paralelní měny a to už v roce 2024. V současnosti je v Bulharsku povoleno provádění obchodních transakcí mezi společnostmi v eurech, jednotlivci však tuto možnost nemají. Podobný mechanismus jako chce zavést Bulharsko již zavedla například Černá Hora a Kosovo. Zde mohou lidé používat euro, aniž by země byla členy Evropské Unie a eurozóny.

Ministr financí Asen Vasilev uvedl pro SchengenVisaInfo: „My jako lidé nemůžeme uzavírat obchody v eurech ani nemůžeme dostávat své platy v eurech – vím, že existují země jako Černá Hora, které tyto obchody umožňují, a to na dobrovolné bázi.“ Tato změna by tedy umožnila bulharským občanům, aby si zvolili, zda chtějí použít euro nebo lev. Ani tento plán však neznamená, že by se vzdalo vstupu do eurozóny a zavedlo jednotnou měnu.

Podle údajů zmíněných na webu SchengenVisaInfo podniky v zemi čelí roční ztrátě 750 milionů EUR, a to jen kvůli poplatkům za převod měny a převody do bank v eurozóně. Tato částka tvoří cca 0,4 % z bulharského HDP. Potenciální překážkou byl návrh na referendum požadující zachování leva jako jediné měny do roku 2034, které iniciovala prorusky orientovaná strana Vazrazhdane. Návrh byl však Národním shromážděním 6.července odmítnut s tím, že předmět referenda byl protiústavní a nezákonný, protože by jím Bulharsko porušilo smlouvu, k níž se zavázalo v rámci vstupu do Evropské Unie. Vůdce strany Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, však již dříve uvedl, že bude-li návrh referenda zamítnut obrátí se na bulharského prezidenta. 

Historické okénko

Již od 19. století se jako měna v Bulharsku používal bulharský lev. Ten byl poprvé použit v roce 1881. Během 2. světové války byla jeho hodnota vázala na hodnotu německé marky. Z této prvotní fáze došlo k transformaci měny v roce 1952 kdy byl původní lev nahrazen novým v poměru 1 „nový“ lev = 100 „starých“.

Po těchto transformacích se lev do současné podoby dostal po roce 1999. Vydány byly mince v hodnotě 1,2,5,10,20 a 50 stotinki, co se týče bankovek ty mají hodnotu 1,2,5,10,20 a 50 leva. Název lev byl zvolen, protože tato kočkovitá šelma je po staletí národním symbolem Bulharka. Ten vystupoval v mnoha pověstech a jeho symbol byl použit i při povstání v roce 1876. Název lev je použit i pro měny Moldavska a Rumunska, tam je však výslovnost a zápis přizpůsoben danému jazyku.

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.