zpět

Elon Musk: X směřuje k účtování malých poplatků za používání platformy

20.9.2023

Elon Musk plánuje zavést malý měsíční poplatek za používání X, své platformy dříve známé jako Twitter. Tento odvážný krok má za cíl bojovat proti rostoucímu počtu botů a poskytnout autentičtější uživatelský zážitek.

Muskův motiv pro vybírání poplatků

Musk věří, že vybírání malého poplatku za používání X je nejlepší způsob, jak bojovat proti obrovským armádám botů, které tuto platformu zamořují. V jednom z rozhovorů uvedl: "Jediným a nejdůležitějším důvodem, proč přecházíme na malý měsíční poplatek za používání systému X, je, že je to jediný způsob, který mě napadá, jak bojovat proti obrovským armádám botů. Protože bot stojí zlomek haléře – říkejme tomu třeba desetina haléře – ale i kdyby měl platit... pár dolarů nebo tak něco, efektivní cena bota je velmi vysoká."

Tento krok je strategický a jeho cílem je řešit rostoucí problém botů na platformě X. Boti, automatizované účty, které často šíří spam a dezinformace, představují hrozbu pro uživatelský komfort a důvěryhodnost platformy. Zavedením poplatku Musk doufá, že se mu podaří snížit počet botů a vytvořit pro uživatele autentičtější a zajímavější prostor.

Budoucnost X: Posun směrem k předplatnému
Není to poprvé, co Musk experimentuje se zavedením předplatného na platformách sociálních médií. Od akvizice Twitteru v říjnu 2022 se Musk snaží platformu zpeněžit a nabídnout uživatelům další funkce.

Jedním z takových pokusů je služba X Premium (dříve známá jako Twitter Blue) - předplatné, které poskytuje přístup k prémiovým funkcím a výhodám aplikace. Za 8 dolarů měsíčně mohou uživatelé využívat funkce, jako je vytoužená modrá fajfka, možnosti úprav příspěvků, omezení reklam, vlastní navigace, delší nahrávání videí a další. Přestože je aplikace X Premium relativně novým přírůstkem, získala již více než 619 858 předplatitelů, kteří generují přibližně 5 milionů dolarů měsíčně nebo 60 milionů dolarů ročně.

Zavedení služby X Premium přineslo platformě nejen zdroj příjmů, ale také zlepšilo celkový uživatelský zážitek. Uživatelé mají nyní větší kontrolu nad svými tweety, setkávají se s menším množstvím reklam a mohou si přizpůsobit navigaci – díky tomu je jejich pobyt na X příjemnější a přizpůsobený jejich preferencím.
Vzhledem k úspěchu služby X Premium není překvapením, že Musk zvažuje další monetizační strategie, včetně zavedení malého měsíčního poplatku za používání platformy. Ačkoli přesné podrobnosti o poplatku nebyly zveřejněny, tento krok by mohl mít významný dopad na budoucnost sociálních médií a na to, jak platformy přistupují k zapojení uživatelů a moderování obsahu.
Rovnováha mezi sociální odpovědností a svobodou projevu

Během rozhovoru s Benjaminem Netanjahuem Musk čelil otázkám ohledně odpovědnosti platforem sociálních médií v boji proti nenávistným projevům a dalším formám obtěžování na internetu. Izraelský premiér poznamenal, že pro Muska je zásadní "najít rovnováhu" při řešení antisemitismu a dalších nenávistných sdělení na jeho platformě.

Tato výměna názorů poukazuje na probíhající debatu týkající se úlohy platforem sociálních médií při moderování obsahu. Platformy sice musí chránit svobodu projevu, ale zároveň nesou odpovědnost za podporu bezpečného a inkluzivního online prostředí. Muskova snaha bojovat proti botům a zavést předplatné ukazuje jeho závazek k finančnímu úspěchu platformy X i ke kvalitě uživatelské zkušenosti.

Oznámení Elona Muska o tom, že X přechází na zpoplatnění používání platformy malým poplatkem, vyvolalo diskuse o budoucnosti monetizace sociálních médií a moderování obsahu. Zavedením poplatku chce Musk bojovat proti problému botů a vytvořit autentičtější uživatelský zážitek. Tento krok následuje po úspěšném spuštění služby X Premium, předplatného, které uživatelům nabízí rozšířené funkce. S dalším vývojem sociálních médií bude pro platformy, jako je X, klíčové najít správnou rovnováhu mezi svobodným vyjadřováním a odpovědným moderováním obsahu.