zpět

Elon Musk vyjasňuje spekulace o financování xAI

22.1.2024

Elon Musk, vizionářský podnikatel stojící za firmami Tesla a SpaceX, nedávno využil sociálních médií k vyjasnění spekulací ohledně jeho společnosti v oblasti umělé inteligence (AI), xAI. Na rozdíl od předchozích zpráv Musk popřel, že by xAI získala investici ve výši 500 milionů dolarů směrem k svému ambicióznímu cíli získat 1 miliardu dolarů.

Cíl získání 1 miliardy dolarů
Před Muskovým vyjasněním informovala agentura Bloomberg, že xAI je v průběhu jednání o ocenění, které se pohybuje od 15 do 20 miliard dolarů. Ve stejné zprávě se také zmínila o probíhajících jednáních mezi Muskem a potenciálními investory, která zkoumala možnosti zajištění výpočetní síly pro xAI.

Tato jednání mají významné dopady na společnosti venture rizikového kapitálu, protože silné zpracování dat je klíčové pro produkty založené na umělé inteligenci. Zajištěním potřebného financování a výpočetní síly může xAI podporovat portfoliové společnosti při poskytování inovativních řešení v oblasti umělé inteligence.

Zatímco uzavření jednání stále čeká na schválení, zdroje naznačují, že řešení se očekává v příštích týdnech. Zajímavé je, že cíl získat 1 miliardu dolarů byl zveřejněn v prosinci 2023 prostřednictvím podání u Úřadu pro cenné papíry a burzy (SEC) ve Spojených státech.

Podíl na vlastnictví xAI

Musk dříve uvedl, že investoři do podílových cenných papírů ve společnosti X, jeho holdingové společnosti, obdrží 25% podíl na vlastnictví ve společnosti xAI. To motivovalo investory alokovat minimálně 25% své investice do společnosti X do xAI. Například, pokud investor slíbil 10 miliard dolarů X, byl by povzbuzen investovat 2,5 miliardy dolarů nebo více do xAI.

Spuštění xAI v červenci 2023 představovalo alternativu k OpenAI, dalšímu významnému jménu v oblasti umělé inteligence. Musk převzal roli generálního ředitele xAI vedle svých funkcí ve SpaceX a Tesla.

Několik měsíců po spuštění vydal xAI svůj vlastní produkt nazvaný Grok. Postaven jako robustní nástroj asistenta umělé inteligence využívá Grok obsah získaný z X prostřednictvím sociálních médií k poskytování uživatelům vylepšeného zážitku s chatbotem. Musk s hrdostí tvrdil, že Grok předčil umělý model AI LLaMA 2 od Meta, exceluje v řešení matematických problémů a uvažování, stejně jako GPT-3.5 od OpenAI.

Úspěch soukromého prodeje xAI

Navzdory Muskově popření nedávné zprávy agentury Bloomberg xAI předtím získala impozantních 865,3 milionu dolarů prostřednictvím soukromého prodeje nezaregistrovaných podílových cenných papírů. Záznam u Úřadu pro cenné papíry a burzy Spojených států odhalil, že tyto cenné papíry byly prodány akreditovaným investorům s omezením opětovného prodeje podle pravidla 506(b).

Pozoruhodně již bylo prodáno cenných papírů v hodnotě 134,7 milionu dolarů, přičemž první prodej proběhl 29. listopadu 2023.

Kromě finančních událostí vyvolává Elon Muskovo zapojení do xAI značný zájem technologické komunity. Jako generální ředitel xAI čelí Musk výzvě vyvážit své odpovědnosti napříč několika významnými společnostmi, včetně SpaceX a Tesla. Kritici se ptají, zda Muskovy ambiciózní snahy mohou potenciálně odvést jeho pozornost od jednoho projektu k druhému, což by mohlo ovlivnit celkový úspěch těchto průlomových projektů.

Dále konkurence mezi xAI a etablovanými hráči jako OpenAI a Meta zintenzivňuje závod o převahu v oblasti umělé inteligence. Muskovy tvrzení o tom, že Grok předčil Meta's LLaMA 2 a soutěží s GPT-3.5 od OpenAI, vyvolávají otázky ohledně budoucího prostředí technologií umělé inteligence.