zpět

Ekonomika zpomaluje

11.4.2022

Makroekonomická predikce vydaná Ministerstvem financí. Zpomalení tempa růstu ekonomiky a zrychlení růstu cen. Inflace v Maďarsku.

V pátek Ministerstvo financí ČR zveřejnilo odhad hospodářského růstu a inflace na tento rok. Ani jeden z těchto ukazatelů se nevyvíjí správným směrem. Původní odhad růstu české ekonomiky byl 3,1 %, nová predikce je už jen 1,2 % a to při současné vysoké inflaci rozhodně není dobrá zpráva! V lednu ještě počítalo MF s průměrnou inflací 8,5 %, v tomto okamžiku je to už 12,3 %. Rozdíl mezi tím, co nám inflace ukrajuje a jak nám ekonomika roste si jistě každý snadno spočítá. ČNB mluvila již dříve o vysoké inflaci a pomalejším ekonomickém růstu, které nás budou provázet ruku v ruce napříč celým rokem. Válečný konflikt na Ukrajině v tomto ohledu jen přilil olej do ohně. Určitě jsme zvědaví na to, jaká bude příští zpráva o finanční stabilitě zveřejněná ze strany ČNB 16.6.2022.

Dopoledne dorazila březnová inflace z Maďarska. Trhy počítaly s růstem cenové hladiny o 8,8 procenta, takže meziroční růst cen o 8,5 procenta je vlastně „dobrým“ výsledkem. Maďaři jsou na tom v porovnání se zbytkem Evropy lépe, co se týká energií. Pragmatický přístup Viktora Orbána vedl k tomu, že velmi prozřetelně uzavřel během loňského roku patnáctiletý kontrakt na dodávky zemního plynu z Ruska. Prvního února tak Vladimír Putin prohlásil, že díky dlouhodobým smlouvám má Maďarsko 5x levnější plyn než zbytek Evropy. Tato skutečnost má a bude mít velmi pozitivní vliv na maďarskou inflaci. Levné ceny energií mohou pro Maďarsko znamenat kýženou inflační brzdu a vyšší konkurenceschopnost maďarského průmyslu.

Z domova byla zveřejněna míra nezaměstnanosti za březen, ta meziměsíčně mírně poklesla ze 3,5 % na 3,4 %. Úřad práce ČR ke konci měsíce března evidoval celkem 252 873 uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnanost se drží na nízkých hodnotách. Dle metodiky EUROSTATU byla u nás za únor nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii a to 2,6 procenta. Pozvolna se rozjíždějí sezónní práce. Je dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných řemeslníků a výrobních dělníků. Od vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině nastoupilo do služeb českých zaměstnavatelů 12 600 ukrajinských občanů. Tito převážně zaujímají volná místa ve výrobě, logistice a službách.

Česká koruna zahájila svou páteční obchodovací seanci ve slabším duchu. Euro se obchodovalo za 24,53 a americký dolar za 22,60. V průběhu odpoledne pak koruna nabrala ztracený dech a zakončila obchodování na silnějších úrovních. Euro uzavíralo za 24,43 a americký dolar za 22,46.

Očekávané události

Z domova bude zveřejněna inflace za březen. Očekávání trhu je 12,4 %.

Kalendář z eurozóny zůstává pro dnešní den prázdný. Spousta dat dorazí z Velké Británie, bude zveřejněn HDP, průmyslová výroba a obchodní bilance.

Z druhé strany Atlantiku budou bedlivě sledována vyjádření některých představitelů Fedu.