zpět

Ekonomický sentiment v Německu klesá

19.4.2023

Včera zveřejněný ZEW index ekonomického sentimentu překvapil poklesem. Analytici v Německu pro příští půlrok nevidí zlepšení ekonomické situace.

Včerejší zprávy přinesly smíšené informace. Ráno zveřejněná data o růstu čínské ekonomiky pozitivně překvapila, když ukázala, že čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,5 %. Horší zprávy pak ale dopoledne přišly z Německa. ZEW index ekonomického sentimentu ve složce očekávání se prudce propadl, analytici se obávají zhoršení úvěrových podmínek a rostoucích sazeb, zatímco ekonomiku bude dál trápit vysoká inflace. Hodnocení současné situace sice vzrostlo, ale stále zůstává v negativním teritoriu, nicméně analytici pro příštích 6 měsíců nevidí prostor pro zlepšení situace.

Evropským trhům ale tato zpráva náladu příliš nezkazila a obchodování probíhalo v pozitivním sentimentu. Ten dopadl i na středoevropský měnový region, který měl tendenci posilovat. Na rozdíl od forintu a zlotého ale koruna úvodní zisky po dosažení hladiny 23,30 EURCZK odevzdala a oslabila na závěrečných 23,42 EURCZK.

Eurodolar si včera nevybral jednoznačný trend. Během evropského obchodování stoupal k 1,0970 EURUSD, se začátkem americké seance klesl k 1,0950 EURUSD, ale na jejím konci již byl opět nad 1,0970 EURUSD. Americké akciové trhy se zpočátku vydaly vzhůru, ale později své zisky zmenšovaly. K tomu mohl přispět i jestřáb z Fedu J. Bullard, který by chtěl dále výrazněji zvedat úrokové sazby. Trhy ale nyní vidí téměř 90 % pravděpodobnost, že Fed v květnu sazby zvýší jen o 25 bodů, čímž by cyklus zvedání sazeb měl skončit.

Více k očekávaným událostem ZDE