zpět

Ekonomické vyhlídky podniků v eurozóně se dál zhoršují

23.9.2022

Odhady předstihového indikátoru nákupních manažerů (PMI) v eurozóně ukázaly na další propad. Za září zaznamenaly horší výsledek všechny složky indexu.

Hlavní ukazatel ekonomického zdraví podniků, index nákupních manažerů, který hodnotí relativní úroveň obchodních podmínek spojených s dodávkami, novými objednávkami, zásobami a cenami, zaznamenal za září opět další propad. Jedná se již o páté zhoršení v řadě, přičemž výsledek opět negativně předčil tržní očekávání.

Ukazatel ze sektoru výroby klesl z 49,6 na 48,5, z oblasti služeb to pak bylo z 49,8 na 48,9. Výsledek souhrnného indexu ukázal na propad z 48,9 na 48,2, což odpovídalo predikcím analytiků. Za horšími hodnotami stojí zejména růst vstupních nákladů v důsledku rostoucích cen energií, které omezují výrobní možnosti podniků. Svou roli hraje ale i pokračující geopolitické napětí, hrozící energetická krize a začínající cyklus utahování sazeb ze strany ECB. Vyhlídky hospodářského růstu v eurozóně se postupně také zhoršují, což budoucím hodnotám indexu a hlavně ekonomické kondici podniků nepomůže. Kurz na hlavním měnovém páru osciluje po zveřejnění statistiky okolo 0,9860 EURUSD.