zpět

Ekonomická aktivita v amerických službách překvapivě stoupla

5.12.2022

Index podnikatelské nálady v sektoru služeb v USA (ISM) zaznamenal nečekaný růst v listopadu na 56,5 bodu. Podle průzkumů trhy očekávaly, že index klesne pod 53,3 bodu, výsledek tak překonal očekávání analytiků.

Prognózy počítaly s tím, že listopadový výsledek indexu ukáže, že americké podniky mimo výrobní sektor začínají čím dál tím více pociťovat rychleji postupující inflaci, rostoucí úrokové sazby a zvýšené obavy z ekonomického výhledu v příštím roce. Připomeňme si, že říjnový výsledek indexu ukázal na nejpomalejší růst od propadu z května 2020. Listopadový údaj je tak velkým překvapením, o čemž hovoří i dobrá data podnikatelské aktivity, zaznamenáno bylo i zlepšení v rámci zaměstnanosti. Zvýšená kapacita a kratší dodací lhůty pak zlepšují kondici dodavatelského řetězce, cenové tlaky totiž pomalu slábnou a zásoby se zmenšují, což zvyšuje kapacitu a krátí dodací lhůty.

Aktuální výsledek tak může pomoci zabránit rozšiřování ztrát amerického dolaru z posledního týdne. Trhy totiž v pátek pokračovaly ve vyhodnocování série zpráv o zaměstnanosti zveřejněných minulý týden, včetně údajů o mzdách v nezemědělském sektoru, které ukázaly, že americká ekonomika v listopadu vytvořila více pracovních míst, než se očekávalo. Průměrný hodinový výdělek také vzrostl více, než predikovali ekonomové. Napětí na trhu práce je historicky úzce spojeno s vysokou úrovní inflace a proto příchozí data částečně snížila šance na mírnější růst sazeb ze strany představitelů amerického Fedu. V návaznosti na tyto zprávy americký dolar začal okamžitě korigovat ztráty z průběhu minulého týdne, zisky však dlouho neudržel a obchodní seanci uzavíral na ještě slabších úrovních. Americká měna po zveřejnění dnešních dat mírně posiluje, kotace na hlavním měnovém páru eurodolaru se nachází okolo 1,0520 EURUSD.