zpět

ECB: vrchol je teprve před námi

5.5.2023

Včerejší událostí číslo jedna bylo zasedání ECB. Ta dle očekávání zvýšila sazby o 25 bodů, základní sazba tak dosáhla 3,75 %.

Po zasedání ČNB a amerického Fedu byla včera na řadě ECB. Ta v souladu s očekáváním trhu zvýšila úrokové sazby o 25 bodů. Základní sazba se tak dostává na 3,75 %, depozitní sazba na 3,25 %. Za poslední rok tak byla ECB poměrně agresivní, ještě před rokem totiž byla depozitní sazba záporná. ECB také rozhodla o ukončení reinvestic maturujících dluhopisů. Šéfka ECB sice konkrétně neřekla, jaké budou její další kroky, ale její projev byl poměrně jestřábí, inflační tlaky podle ní zůstávají silné a podle ní ECB se zvyšováním sazeb nekončí.

Co ale podle nás končí, je dosavadní agresivní zvyšování sazeb. ECB Včera se vrátila ke standardním krokům o 25 bodů, o které zřejmě zvýší sazby i na červnovém zasedání.

Dnes se již pozornost trhu vrátí do USA, kde budou zveřejněna dubnová data z amerického trhu práce. Po překvapivě dobrých číslech reportu ADP by i dnešní čísla mohla být celkem dobrá a přinést příjemné překvapení.

Koruně včerejší obchodování přineslo zisky, z ranních úrovní nad 23,50 EURCZK se dostává ke 23,43 EURCZK. Vůči dolaru se aktuálně obchoduje těsně nad 21,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE