zpět

ECB s růstem sazeb nekončí

28.6.2023

Poměrně jestřábí projev si pro trhy včera připravila prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde, která na výročním sympoziu ECB v portugalské Sintře uvedla, že bude nutné se nadále držet cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Koruna během úterního obchodování na páru s eurem opět posílila, kurz se během dopoledních hodin dostal pod hladinu 23,60 EURCZK, v závěru seance však naše domácí měna část zisků vrátila a dostala se zpět nad tuto úroveň. Taktéž vůči polskému zlotému se včera koruně dařilo, z ranních hodnot okolo 5,33 PLNCZK posílila naše domácí měna pod úroveň 5,31 PLNCZK.

Na hlavním měnovém páru včera v souhrnu posílilo euro. Společné evropské měně pak pomohl jestřábí projev prezidentky ECB Christine Lagarde na ekonomickém sympoziu ECB v Sintře, kde uvedla, že centrální banka bude nadále zvyšovat sazby, dokud základní cenové tlaky jasně neklesnou. Dodala také, že aktuálně není ve hře diskuze o konci cyklu zpřísňování měnové politiky. Další zvýšení sazeb na červencovém zasedání o 25 bazických bodů je tak nyní v podstatě jistotou. Prezidentka ECB vidí největší rizika zejména v rostoucích mzdách, které by mohly udržet inflaci na vysoké úrovni delší časové období. Dnes program na sympoziu pokračuje, přičemž pozornost trhů se tentokrát přenese k vystoupení šéfa americké centrální banky Jerome Powella.

Více k očekávaným událostem ZDE