zpět

ECB dle očekávání zvedá sazby

15.6.2023

ECB na dnešním zasedání v souladu s očekáváním zvedla základní sazbu o 25 bodů na 4 %. Jedná se o reakci na pomalu klesající inflaci, která v květnu v EMU vzrostla meziročně na 6,1 %.

Výše byly sazby ECB naposledy v první polovině roku 2008. Hlavní sazba byla tehdy 4,25 % a není vyloučeno, že se na tuto hladinu podíváme v dalších měsících. Vyloučit se nedá ani strop na 4,5 %.

ECB růstem sazeb cíluje vyřešit hlavní problém ekonomik zemí platící eurem a tím je inflace. Příliš vysoký růst cen sice ztrácí dech a tempo zdražování se snižuje, ale ceny stále rostou na poměry evropské ekonomiky dost rychle. V posledním půlroce sice inflace ustupuje, ale jen velmi pomalu. Za půl rok se růst zpomalil z 10,6 % pouze na 6,1 %.

Co dál? ECB se podstatně přiblížila v oblasti sazeb maximu. Pokud by výrazněji utahovala měnovou politiku, rozkymácely by se ekonomiky řady zemí, zejména na jihu Evropy. Na druhé straně je třeba bojovat s inflací. ECB musí balancovat na tenké hraně, ale i tak je možné, že se ještě jednoho zvýšení dočkáme. Sazby na 5 % by byly pro EMU příliš vysoké.