zpět

ECB bude s inflací dál bojovat

30.6.2023

Podle předběžného odhadu Eurostatu zpomalila inflace v eurozóně v červnu na 5,5 % z předchozích 6,1 %. Inflace je tak nyní nejnižší od ledna 2022.

Jádrová inflace (inflace bez volatilních cen energií a potravin) ale naopak mírně vzrostla na 5,4 % z předchozích 5,3 %.

Oproti květnu vzrostly ceny o 0,3 %. Meziměsíčně vzrostly ceny potravin a služeb, naopak ceny energií klesly.

Právě vysoká jádrová inflace bude nadále dělat vrásky centrálním bankéřům z ECB. Ti tak ještě se svou prací nekončí a doručí ještě minimálně jedno zvýšení sazeb, které přijde již v červenci. Ale jak uvedla tento týden CH. Lagardeová – ECB zřejmě nebude schopná v dohledné době vyhlásit konec cyklu zvyšování sazeb.

Problém je, že cenové šoky, které vstoupily do ekonomiky skrze vyšší ceny energií dále prostupují ekonomikou. Relativně rychlý pokles inflace z hodnot kolem 10 % vůbec neznamená, že stejně rychlý bude další pokles inflace ze současných 5,5 % na cílovaná 2 %.

Jak dnes současně oznámil Eurostat – nezaměstnanost v eurozóně stagnuje na 6,5 %, takže i utažené podmínky na trhu práce budou bránit rychlejšímu sestupu inflace k cíli.

V rámci eurozóny ale nadále přetrvávají velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, co se inflace týče – zatímco pobaltské země a Slovensko se nacházejí nad 10 %, Španělsko má inflaci pod inflačním cílem ve výši 2 %.