zpět

ECB beze změny, BOE sazby zvýšila

17.12.2021

Po středečním zasedání FEDu se včera pozornost přesunula na centrální banky v Evropě. Zatímco ECB podle očekávání ponechala sazby beze změny, BOE překvapila a zvýšila sazby na 0,25 %.

S rostoucí inflací ve světě se zasedání centrálních bank stávají zajímavější událostí. Včera se tak pozornost upírala na ECB a BOE. Evropská centrální banka podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (a podle její šéfky Lagardové není pravděpodobná změna sazeb ani příští rok). Oznámila ale, že v březnu skončí program nákupu aktiv, který zavedla ECB s nástupem pandemie. Ukončení tohoto programu bude nicméně doprovázeno dočasným navýšením staršího programu nákupu aktiv, který bude zatím pokračovat. Euro reagovalo dočasným posílením vůči dolaru k hranici 1,1350 EURUSD, později se ale vracelo zpět k 1,1300 EURUSD.

ECB sice zvýšila prognózu inflace na příští rok (3,2 %), ale nadáleji vnímá jako dočasnou a chce pokračovat v uvolněné měnové politice tak, aby se v dlouhodobém horizontu inflace stabilizovala na 2,0 %.

Bank of England na včerejším zasedání naopak trhy překvapila, když zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,1 % na 0,25 % kvůli rostoucí inflaci a utaženému trhu práce.

Koruna po zasedání ECB oslabila. Ráno se ještě obchodovala pod 25,30 EURCZK, odpoledne se dostala nad tuto hladinu (aktuálně 25,34 EURCZK). Vůči dolaru se na chvíli kurz dostal ke 22,30 USDCZK, ale tam dlouho nevydržel a v závěru obchodování se kurz nacházel těsně pod 22,40 USDCZK.

Největším impulsem pro korunu bude středeční zasedání ČNB, které opět přinese výrazné zvýšení úrokových sazeb (zřejmě až o 75 bodů). Základní sazba by se tak dostala na 3,5 %.

Z domova

Dnešní regionální kalendář je prázdný. Bankéři z ČNB jsou již v mediální karanténě, takže ani odtud žádný impuls pro korunu nepřijde.

Z Evropy

Zajímavá data dnes přijsou z Německa. Růst cen v německém průmyslu by měl za listopad zrychlit na neuvěřitelných 20 % meziročně. Dnes bude také zveřejněn IFO index podnikatelského klimatu v Německu, který by měl zaznamanat zlepšení hlavně díky složce očekávání do budoucna. Z eurozóny pak přijdou finální čísla listopadové inflace (4,9 %).

Z USA

Z USA se dnes žádných dat nedočkáme. Dolar se i dnes ráno drží pod hladinou 22,40 USDCZK.