zpět

Důvěra v českou ekonomiku klesá už pátý měsíc

24.10.2022

U spotřebitelů šla důvěra dolů v říjnu na 71,9b. a je tak na historicky nejnižší hodnotě. U podnikatelů se propadla na 93,4b.

Podíváme-li se na celkovou ekonomickou situaci, není se čemu divit, že důvěra spotřebitelů letí strmě dolů. Domácnosti se obávají zejména snížení jejich vlastní finanční situace. Obavy panují také ze ztráty zaměstnání. I když je domácí nezaměstnanost stále velmi nízká, psychologický faktor toho, že prakticky všude lze slyšet převážně negativní hodnocení budoucího vývoje udělá své.

Nezaměstnanost v zimních měsících skutečně nejspíš vzroste a není vyloučeno, že se výrazněji převalí přes hranici 4 %, přesto se pravděpodobně nebude jednat o výrazný nárůst počtu lidí bez práce. Jelikož růst cen se v posledních měsících prakticky zastavil a roste už jen o jednotky desetin procent, z dnešní statistiky vyplývá, že více domácností se přestává obávat dalšího prudkého růstu cenové hladiny. 

Cena energií, která promlouvá do běžného chodu domácností i podniků, bude nejspíš i nadále nejistotou číslo jedna. Na to se váže obava o práci a další složky důvěry.