zpět

Důvěra spotřebitelů mírně spadla

24.8.2023

Podnikatelé věří domácí ekonomice více než před měsícem, spotřebitelé naopak důvěru ztrácejí. Velkou roli hraje srovnávací základna s loňským rokem.

Spotřebitelská důvěra v srpnu klesla na 91 bodů. Podle českého statistického úřadu se zvedl počet domácností, které se bojí zhoršení jejich vlastní finanční situace. To samé platí i u těch, kteří nehodlají dělat větší nákupy, a to především zboží dlouhodobé spotřeby, u kterého je většinou nutné financování úvěrem.

Mění se charakter toho, čeho se domácnosti bojí nejvíce. Ustupuje inflace jakožto největší strašák a nastupuje obecný vývoj ekonomické situace. Není divu, ceny sice stále rostou, ale dle posledních dat jen o 8,8 %, ale konsolidační balíček, stav veřejných financí, důchodová reforma a v neposlední řadě bezpečnostní situace jsou hlavními tématy, které stojí za nižší důvěrou domácností.

Podnikatelská důvěra naopak vzrostla na 93,9b. V dalších měsících se dá čekat, že se budeme nadále držet na slušných hodnotách a důvěra jak spotřebitelů, tak podnikatelů nebude výrazně klesat. Bohužel hlavním důvodem slušné kondice důvěry bude především nízká srovnávací základna s rokem 2022.