zpět

Důvěra Němců v ekonomiku klesá

26.8.2022

Spotřebitelská důvěra Němců desátý měsíc v řadě klesá stále hlouběji. Odhad na září ukázal, že jejich důvěra spadla na -36,4b., což je další historický nechvalný rekord.

Němci se obávají dalšího zdražování energií, příchodu recese, poklesu svých příjmů a nárůstu výdajů. Důvody jsou tedy totožné, jako ve většině ostatních zemí, ČR nevyjímaje. Problém však je, že v případě, že Němci přestanou utrácet, dotkne se to domácích podnikových objednávek a tím pádem to může dolehnout na české zaměstnance v podobě nárůstu nezaměstnanosti.

Nechodí ale jen špatná data. V minulých dnech dorazil zpřesněný odhad HDP za 2Q 2022, který oproti očekávání vykázal meziroční růst o 1,7 %, zatímco trhy čekaly zrychlení německé ekonomiky jen o 1,4 %. Skvrnou na tomto údaji je, že ukazuje obrázek Německa ve 2Q letošního roku, tedy s minimálně dvouměsíčním zpožděním.

Nijak zvlášť zajímavě nedopadají ani výsledky nákupních manažerů ve výrobě, nebo službách a to samé se týká i podnikatelského klimatu. Nyní jsme jednoduše ve fázi, kdy všichni s napětím očekáváme, jaké budou ceny energií v nadcházejících měsících a zda a v jakém množství budou proudit strategické suroviny z Ruska.