zpět

Důvěra českých domácností i podnikatelů vzrostla

24.1.2023

Spotřebitelská důvěra v lednu vzrostla na 82,9b. a podnikatelská důvěra se zvedla na 93,8b. Obě čísla jsou příjemným překvapením a mohou znamenat obrat k lepšímu.

Důvěra spotřebitelů se v posledních měsících propadala, ale dnešní růst na 82,9b. je skvělé číslo. Domácnosti se obávaly zejména ztráty zaměstnání a jejich finanční situace vlivem růstu cen. Domácí ekonomika však zatím odolává výraznějšímu zhoršení celkové situace, a to v důsledku znamená vyšší důvěru spotřebitelů.

Více spotřebitelů hodnotí svou finanční situaci lépe než před rokem a méně se obávají ztráty zaměstnání. To samo o sobě zdaleka neznamená, že je vyhráno, ale celková situace se ustálila, což má pozitivní dopad právě na hodnocení domácností.

Obzvláště dobrá data přinesla statistika důvěry podnikatelů. I když je situace nadále složitá, po dlouhých pěti měsících snižování důvěry dnes index vzrostl na 92b.   

V dalších měsících je pravděpodobné, že domácí ekonomika zaznamená mírný pád, avšak zdaleka se nemusí jednat o nic dramatického a vleklého. Je dokonce pravděpodobné, že česká ekonomika vyjde z recese ještě letos a pokles by nemusel být hluboký.