zpět

Domácím protiinflačním tlakům dochází dech

11.9.2023

Domácí inflace sice dál zpomaluje, ale už jen mírně. V srpnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,5 %, zatímco v červenci to bylo o 8,8 %. Hlavním důvodem jsou náklady na bydlení.

Zásadním důvodem zdražování, respektive velmi mírného zpomalování tempa růstu cen, byly náklady na bydlení. Ceny nájemného meziročně vzrostly o 7,6 %, vodného o 16,3 %, stočného o 26,9 %, elektřiny o 23,1 % plynu o 34,5 %, tuhých paliv o 22,3 % a tepla a teplé vody o 37,3 %.

Dnešní číslo není velkým překvapením, protože trhy tento výsledek čekaly, na druhou stranu je to určité míry milník, protože ceny půjdou nadále dolů už jen velmi pozvolna. Inflace za celý rok pod 10 % je tak v ohrožení.

Do velkého podílu těchto nákladů promlouvá dovoz ze zahraničí, a to je důvod, proč bychom se mohli dočkat ještě letos snížení sazeb. ČNB bojuje s inflací vysokými sazbami, ale dnešní číslo je pro centrální bankéře signál, že sazby by mohly jít na přelomu roku skutečně dolů, protože s dovezenou inflací, ČNB nic nenadělá. Nemá smysl je tedy držet dál na 7 %.