zpět

Domácí průmyslové ceny opět zrychlují

17.10.2022

V září meziročně vzrostly o 25,8 %, meziměsíčně šly nahoru o 1,2 %.

Na očích jsou zcela logicky především spotřebitelské ceny, tedy ceny zboží na pultech obchodů. Průmyslové ceny ale nejsou o nic méně důležité a ukazují, o kolik zdražily ceny materiálů, energií a dalších stupů do výroby. Ty totiž v podstatné míře určují ceny zboží pro koncové zákazníky. To, co se stane v oblasti průmyslových cen, se dříve nebo později nutně promítne do cen spotřebitelských.

Dnešní výsledek je z tohoto úhlu pohledu zklamání. Trhy napjatě očekávaly, že září bude třetím měsícem, kdy průmyslové ceny zpomalí tempo růstu a potvrdí se tak pozitivní trend. Realita je však jiná a ceny opět nabraly na síle. Klíčová složka, a sice cena elektřiny, přenosu a rozvodu meziročně vzrostla o 79 %.

Ceny kulminovaly v červnu, kdy rostly meziročně o 28,5 %. Od té doby jejich tempo zpomalovalo. I když se nejednalo o zásadní pokles, samotné snížení bylo pozitivní signál, že by, za jinak nezměněných podmínek, mohly být ceny za svým vrcholem, a to včetně těch spotřebitelských. Dnešní výsledek však vše mění a ukazuje se, že nejbližší týdny a měsíce přinesou na pulty obchodů spíše další zdražení.

Vše může pochopitelně podstatně změnit vývoj události na Ukrajině, těžba ropy a dodávky energetických surovin z Ruska do Evropy v nejbližších týdnech a měsících.