zpět

Domácí průmyslové ceny dál lámou rekordy

15.3.2022

Domácí průmyslové ceny za únor meziročně vzrostly o 21,3 %, což je nejvýše o ledna 1992! Meziměsíční růst ukázal na zvýšení cenové hladino o 2,2 %. Obě čísla jsou mírně vyšší, než jaké byly odhady trhů. Pokud bychom dnešní data očistili o ceny energií, pak by vzrostly jen o 13,8 %.

Jestliže ceny v průmyslu rostou nejrychleji v historii znamená to, že výrazné zdražení čeká i samotné spotřebitele. Spotřebitelským cenám totiž dnešní statistika cen v průmyslu logicky předchází. Časové zpoždění mezi cenami v průmyslu a spotřebitelskou inflací jde na vrub procesu výroby a dodávek vstupů.

Už od letošního května bude růst cen v průmyslu brzdit vyšší srovnávací základna s loňským rokem. Tehdy se totiž růst cen převalil přes 5% tempo a dále se zvyšoval až na listopadové loňské maximum, kdy ceny v průmyslu rostly o 13,5 %.

I když je síla zdražování letos podstatná, data budou konfrontována s loňskými dvoucifernými nárůsty cen. To ve výsledku bude brzdit tempo zdražování, které však i přesto bude růst. Jen už to pravděpodobně nebude o lámání historických rekordů. Klíčem k podstatnému uvolnění je konec války na Ukrajině.

Ceny elektřiny a plynu šly nahoru o 45,5 %, obecné kovy a kovodělné výrobky o 24 % a potravinářské výrobky, nápoje a tabák o 9,5 %.

Hlavní důvody pro zvyšování cen v průmyslu:

1)    Post covidové negativní vlivy v mezinárodní dopravě a ztížená dostupnost některých vstupů do výroby. To samozřejmě žene jejich cenu nahoru.

2)    Stále ještě nízká srovnávací základna růstu cen v průmyslu se začátkem roku 2021. Ceny tehdy rostly o 1,4 %, což nestačí na mírnění růstu cenové hladiny. Tento vliv bude postupem roku vyprchávat a srovnávací základna s rokem 2021 se bude zvyšovat. Tím pádem by mělo letos docházet k částečnému brzdění růstu cen.

3)    Hlavním negativním faktorem je válka na Ukrajině. Ta vyhnala ceny vstupů do výroby robustně nahoru, a to se týká zejména cen pohonných hmot a energií. Na tom nic nezmění ani snížená poptávka, ani případné vládní kompenzace. Uvolnění cenové tenze může přijít až s ukončením války.

Ceny v průmyslu předznamenávají další růst cen zboží na pultech obchodů. Únorová spotřebitelská inflace podle posledních dat vzrostla o 11,1 % a dá se čekat, že ani rostoucí úroky, opětovně sílící koruna nebo možná snížená poptávka nic nezmění na faktickém zdražování. To může změnit jen konec války na Ukrajině.