zpět

Domácí průmysl – po měsících pádu, přišla jen stagnace

15.3.2024

Domácí průmyslová produkce za leden zůstala nezměněna. Jedná se o zklamání, protože trhy čekaly dvouprocentní růst. V meziměsíčním vyjádření klesla o 2,3 %.

I když dnešní číslo vyznívá spíše negativně, nic zásadního se nemění. Jedním z hlavních důvodů, proč se lednový průmysl zvedl byla nízká srovnávací základna s lednem 2023. I přes nízkou nezaměstnanost a slabší korunu se domácímu průmyslu nedaří nikterak skvěle. Chybí domácí i zahraniční poptávka.

Nové zakázky klesly o 2,7 %. Z toho ze zahraničí šly dolů o 2,5 % a domácí dokonce o 3,1 %.

ČNB překvapila jestřábím tónem. Koruna včera posílila až pod 25,20 EURCZK díky vyjádřením členů bankovní rady ČNB. Z nich vyplývá, že by se snižování sazeb mohlo mírně zpomalit a nemuselo by být tak rychlé, jak se doposud očekávalo. Takže pro české exportéry se jedná o špatnou zprávu.

Klíčová německá data pro český průmysl jsou zatím v červeném. Na výrazné oživení německé ekonomiky to zatím nevypadá, i když náznaky zlepšení tu jsou. 

Klíčové registrace nových vozů meziročně neklesají, nárůst o 5,4 % není ničím skvělým. Bohužel jak podnikové objednávky, tak maloobchodní tržby jsou hluboko v červených číslech a dokud se nezmění tato skutečnost, nelze očekávat podstatné oživení ani domácího průmyslu.