zpět

Domácí průmysl v prosinci vzrostl o 4 %

6.2.2023

Domácímu průmyslu se daří. V prosinci meziročně vzrostl o 4 % a oproti listopadu šel nahoru o 0,2 %. V příštích měsících dobrá čísla budou pokračovat, pak přijde pád.

Slušná čísla za prosinec doplnila průmyslovou produkci za celý loňský rok, která vzrostla o 1,7 %.

V prosinci se nové zakázky meziročně zvedly o 10,1 %. Zahraniční šly nahoru o 9,3 % a domácí o 11,6 %. Přes všechny obtíže byl tahounem automobilový průmysl.

V dalších měsících se dá čekat, že podstatnou roli bude hrát nízká srovnávací základna. V první polovině roku 2022 totiž průmysl skomíral a klesal do záporných hodnot.

Letošní čísla se budou porovnávat s těmito nízkými výkony a můžeme se tak dočkat poměrně slušných výsledků. Proti tomu půjde očekávaný pokles ekonomiky, ale meziroční srovnání nejspíš převáží.

Ve druhé polovině roku bude mít meziroční srovnání opačný efekt a letošní čísla půjdou do červených hodnot. Zlepšit by se měla situace opět v listopadu. Do této situace však ještě zasáhne přicházející pokles aktivity v domácí ekonomice. Ten by však podle všeho neměl být nijak dlouhý ani hluboký a české firmy by ho měly dobře zvládnout, recesí si však musíme projít.