zpět

Domácí průmysl dál přešlapuje na místě

8.8.2022

Domácí průmyslová produkce za červen meziročně vzrostla o 1,7 %. Oproti minulému měsíci šla nahoru o 0,5 %. Pokračujeme tak ve faktické stagnaci, protože český průmysl se už jedenáct měsíců pohybuje v blízkosti nuly.

Klíčová je statistika nových zakázek a ty se celkově zvedly o 15,5 %. Hodnota těch zahraničních šla nahoru o 14,9 % a domácích o 16,7 %. Pokud opadnou zakázky, robustnější pokles celkové průmyslové produkce může přijít velmi rychle. Zatím se však zdá, že pro nejbližší měsíce to nehrozí. Rostou totiž zakázky ve všech odvětvích a v rámci těch zahraničních šly dolů pouze objednávky v odvětví počítačů, elektronických zařízení a produkce strojů.

Většího pozitivnějšího obratu se můžeme dočkat už v srpnu, kdy ve prospěch průmyslu bude hrát nízká srovnávací základna s rokem 2021. Ta způsobí, že v meziročním srovnání letošní čísla budou vyznívat lépe a průmysl by se tak mohl přesvědčivě odrazit ode dna. Proti tomu samozřejmě hovoří fakt, že spotřeba Němců klesá, což bude negativně promlouvat do nových objednávek, které jsou pro český průmysl nezbytné.