zpět

Domácí nezaměstnanost opět klesá

9.5.2022

Český trh práce hlásí dobrý výsledek. Podíl nezaměstnaných za duben jde dolů a klesá na 3,3 %. V této oblasti patříme nadále k nejlepším v EU.

Počet nezaměstnaných v dubnu dosáhl na 243 658 a počet volných pracovních míst je na 344 350. Takto rozevřené nůžky znamenají, že na trhu práce chybí 100 692 lidí. Firmám jdou tak nahoru mzdové náklady a také náklady na nalezení každého nového zaměstnance.

Kromě toho, že se snižuje nezaměstnanost jako taková, dílčí statistiky ukazují na pokračování varovných trendů. Nezaměstnanost žen dosáhla na 3,6 % a u mužů to bylo 3,0 %. Začátek stavebních a dalších sezónních prací hraje do karet spíše mužům. Ženám by se teoreticky měly otevřít dveře ke snazšímu nalezení práce díky rostoucím službám a turismu, ale stávající situace i v této oblasti představuje značnou nejistotu. Nepoměr mezi pohlavími bude nadále pokračovat.

Dá se čekat, že i v dalších měsících bude český trh práce hlavní oporou budoucího ekonomického růstu a důležitým pozitivním faktorem. Data z Německa o spotřebě nebo průmyslu nezakládají mnoho důvodů k radosti, takže se může velmi rychle stát, že i domácí nezaměstnanost půjde nahoru, přesto by se však nemělo jednat o výrazný propad.