zpět

Domácí inflace zrychlila méně, než se čekalo

11.8.2022

Růst domácí inflace zpomalil. Euro nejlevnější za poslední měsíc. Dolar výrazně ztratil po nižším než očekávaném růstu cen v USA.

Domácí událostí týdne bylo včerejší dopolední zveřejnění spotřebitelské inflace za červenec. Růst cen dle očekávání opět zrychlil, ale tentokrát méně, než se počítalo. Očekával se meziroční růst spotřebitelských cen o 17,9 %, ale ČSÚ zveřejnil výsledek „pouze“ 17,5 %. Důvodem byl především nižší nárůst cen energií, se kterým počítaly odhady. koruna během dne zpevnila z ranní hodnoty 24,50 EURCZK na 24,34 EURCZK. Dnes očekáváme obchodování u hranice 24,40 EURCZK.

Dolar včera zaznamenal nejvyšší intradenní ztráty za posledních pět měsíců, když z dopolední hodnoty 24,00 USDCZK oslabil na 23,50 USDCZK. Důvodem bylo odpolední zveřejnění výsledku spotřebitelské inflace v USA. Počítalo se s tím, že červencový růst cen za „velkou louží“ oproti červnovému výsledku 9,1 % y/y zpomalí na 8,7 %. Dočkali jsme se ale meziročního růstu o 8,5 %. Změnilo se tak očekávání růstu dolarových sazeb na zářijovém zasedání Fedu. Dnes trhy z větší části čekají růst sazeb již pouze o 50 bazických bodů, přičemž ještě včera ráno se počítalo s navýšením o 75 bodů. Proti euru americký dolar včera v jeden okamžik v intradenním vyjádření ztrácel 1,5 centu, obchodování zakončil se ztrátou jednoho centu na 1,0310 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin