zpět

Domácí inflace zpomaluje stále rychleji

11.5.2023

Domácí inflace sice pokračuje ve zpomalování, ale zatím dost neochotně. Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 12,7 %, což je sice větší zpomalení, než jaké se čekalo, ale stále jsme na dvouciferném růst. Meziměsíčně klesly o 0,2 %.

Tempo zdražování sice zpomaluje, ale málo. O zlevňování nemůže být řeč. Vláda a ČNB se obviňují navzájem, kdo více může za inflaci v ČR, ale výsledek je, že ani nejnižší nezaměstnanost v celé EU, která navíc dál klesá, nestačí tlumit obavy lidí. Spotřebitelé utrácejí stále méně než před rokem, což podlamuje nohy tržbám maloobchodníků a na vině jsou stále robustně rostoucí ceny. 

Zdražují stále ve vysokém tempu potraviny, elektřina, teplo, plyn, voda a mediálně sledovaný cukr meziročně podražil o 60,9 %. Pohonné hmoty meziročně zlevnily o 16,7 %.

I kdyby ČNB na nějakém ze svých dalších zasedání zvedla základní sazbu ze 7 % na 7,25 %, s inflací se prakticky nic nestane. Spotřebitelská inflace bude v dalších měsících klesat z jiného důvodu a tím je vyšší srovnávací základna v loňském roce. Loni v létě ceny rostly o více než 17 %, takže letošní míra zdražování by mohla nakonec celkově klesnout pod 10 %.