zpět

Domácí inflace zpomalila

13.4.2023

Tuzemské ceny v uplynulém měsíci vzrostly meziročně o 15 % a oproti únoru šly nahoru o 0,1 %. Americká inflace zaznamenala pokles tempa růstu více než se čekalo, zároveň zápis z posledního jednání Fedu ukázal, že existuje pokračující obava ohledně bankovní krize a také dalšího zvyšování cen.

Z domácích makrodat včera dorazila březnová míra nezaměstnanosti, která klesla na 3,7 %, což byl výsledek, který překonal odhady trhu. Jedná se o první snížení podílů nezaměstnaných po osmi měsících. Z klíčových ukazatelů dnes ráno dorazila také březnová statistika indexu spotřebitelských cen, tuzemské ceny v uplynulém měsíci zaznamenaly meziroční pokles tempa růstu z 16,7 % na 15%. Česká koruna během středeční obchodní seance opět dokázala posílit, aktuální kotace vůči euru se pohybují nad hladinou 23,30 EURCZK.

Včerejší den nabídl také hned několik klíčových zpráv ze Spojených států. Jako první dorazil index spotřebitelských cen za březen, který ukázal na pokles tempa růstu v meziročním vyjádření na 5 % z 6 % v únoru. Jádrová složka inflace očištěná o kolísavé položky typu cen energií či potravin však v meziročním srovnání zrychlila na 5,6 % oproti 5,5 %, kde i nadále hlavní roli hrají vyšší ceny nájemného a zdražování v automobilovém průmyslu. Později večer byl ještě zveřejněn podrobný zápis z posledního jednání americké centrální banky. Fed uvedl, že později v tomto roce očekává pokles hospodářského růstu, zároveň mnoho jeho členů kvůli problémům v bankovním sektoru snížilo svůj výhled pro vrchol sazeb. Ze záznamu bylo také patrné, že existuje pokračující obava ohledně bankovní krize a také dalšího zvyšování cen. Americký dolar se dnes začíná obchodovat mezi 1,0980 až 1,0990 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz dostal do blízkosti úrovně 21,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE