zpět

Domácí inflace jednoznačně dál klesá

12.6.2023

Květnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 11,1 % a meziměsíčně šly nahoru o 0,3 %. Ceny zboží na pultech obchodů nebudou klesat, ale jejich růst bude dál zpomalovat.

Květnový výsledek je spíše zklamáním, protože trhy počítaly s rychlejším tempem zpomalování růstu cen. Ceny rostou pomaleji zejména u položek spotřeby jako jsou plyn, tuhá paliva, chléb, maso, mléko a vejce.

Naopak zrychlil růst cen elektřiny, vodného, stočného, teplé vody a dále zeleniny, rýže nebo tuků.

Pod 10% růstem inflace se domácí spotřebitelské ceny pohybovaly naposledy v lednu loňského roku. I když ceny nezpomalují tak rychle jako ve zbytku EU, snižující se spotřebitelská poptávka nutí obchodníky jít s cenou dolů. Podstatnou roli ve výpočtu inflace však stále hraje vysoká srovnávací základna s loňským rokem.

ČNB drží základní sazbu na 7 % a zdá se, že dalšího utažení měnových podmínek se nedočkáme právě kvůli kontinuálnímu poklesu růstu cen. Státní rozpočet je však v robustním deficitu, což působí naopak výrazně pro-inflačně. Nesoulad mezi monetární (ČNB) a fiskální (vláda) politikou by se měl co nejrychleji srovnat.