zpět

Domácí inflace dál klesá

10.8.2023

Podle ČSÚ červencové ceny meziročně vzrostly o 8,8 %. Jedná se o další snížení růstu cenové hladiny, ale už srpen by mohl přinést velkou komplikaci. Meziměsíčně se ceny zvedly o 0,5 %.

Už srpnová čísla mohou přinést bohužel zklamání. Od 1. 8. totiž došlo k opětovnému zavedení daní na pohonné hmoty a prodejci zdražili vesměs více, než oněch 1,8 Kč. K tomu se přidává negativní faktor toho, že ropa na světovém trhu stále roste. Její cena je na letošních maximech a jeden barel se prodává za 87,80 USD. Ještě začátkem června cena atakovala 72 USD/barel. Růst cen ropy na světových trzích je další argument, proč jdou čerpací stanice s cenou nahoru.

Další proti inflační faktor také ztrácí na síle. Silná koruna pomáhala držet inflaci na uzdě, ale dnes se pohybujeme v blízkosti 24,30 EURCZK. Od minulého měsíce jsme tedy svědky poměrně citelného oslabení. Trhy nyní čekají na signál ohledně začátku snižování sazeb ze strany ČNB. To by mohlo přijít na přelomu roku, spíše začátkem příštího, ale pokud koruna začne více oslabovat, reakce centrálních bankéřů nejspíš nebude nikterak silná.

Maso zdražilo meziročně jen o 3,2 %, mléčné výrobky o 8,3 %, cukr o 44,7 %, plyn o 35,5 % a tuhá paliva o 26,9 %. U všech položek ceny zpomalily svůj růst.
Ani případné zpomalení poklesu inflace nic nezmění na tom, že ceny porostou stále pomaleji a pod 5% hranici bychom se mohli dostat ještě letos.