zpět

Domácí ekonomika v 1Q 2022 meziročně vzrostla o 4,8 %

31.5.2022

Podle finálních čísel se domácí ekonomika v 1Q 2022 meziročně zvedla o 4,8 %, což je ještě lepší výsledek, než jaké byly první odhady. Ty počítaly s růstem pouze o 4,6 %. Oproti předchozímu čtvrtletí HDP vzrostlo o 0,9 %.

Obě dnešní čísla jsou revizemi směrem vzhůru a představují tak vítanou vzpruhu. Češi utrácí více než loni. Výdaje na konečnou spotřebu domácností meziročně vzrostly o 3,4 %. Investiční výdaje šly nahoru o 1,6 % a zásoby povyskočily o 1,5 %. Bohužel všechna tato čísla kazí pro ČR klíčový faktor a tím je zahraniční poptávka, ta meziročně klesla o 2 %.

Jakmile dojde k prudšímu či trvalejšímu poklesu zahraniční poptávky, bude pro ČR znamenat problém. Jako pro exportně zaměřená ekonomika jsme závislí na apetitu zahraničních spotřebitelů utrácet a ten v době nejistoty není vysoký. 

Důležitým číslem jsou výdaje na konečnou spotřebu domácností v mezičtvrtletním vyjádření, tedy oproti 4Q 2021. Ty klesly o 1 % a to zejména u zboží dlouhodobé spotřeby, což je vcelku logické. Nejistota ohledně budoucích příjmů výrazně promlouvá do rozhodování o pořízení dražších věcí na splátky, luxusního zboží a všeobecně toho, čehož nákup lze odsunout na lepší časy. 

Přesto se dnešní čísla dají pohodlně hodnotit jako pozitivní. Řada rizik, která se mohou negativně projevit v budoucnu mají základ především v situaci na Ukrajině. V dnešních finálních číslech už je plně započítán konec února a především celý březen, kdy Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině.