zpět

Domácí ekonomika přinejlepším stagnuje

30.6.2023

Podle finálních čísel česká ekonomika v 1Q 2023 meziročně klesla o 0,5 %. Předchozí data z ČSÚ ukazovala na pád „jen“ o 0,4 %. Oproti poslednímu čtvrtletí předchozího roku stagnovala.

Dnešní zpřesněné číslo o HDP je spíše kosmetickou úpravou, a i přestože je to revize směrem dolů, na celkovém obrázku to nic nezmění. Česká ekonomika mírně padá a mezičtvrtletně si udržela alespoň stagnaci.

Reálně je třeba si však nalít čistého vína. Domácí ekonomika nevykazuje prakticky žádné známky růstu a od větších problémů jí dělí pouze slušná nezaměstnanost. Skutečnost, že spotřebitelé mají práci a v případě její ztráty jí snadno najdou znovu, dává naději, že útraty Čechů nespadnou ještě hrozivěji, než tomu je.

Příjmy domácností meziročně klesly o 9,6 % a reálně šel příjem domácností dolů o 8,3 % vlivem stále vysoké inflace. Úspory domácností mizí a prostor na investování domácností také zaznamenaly pokles, a sice o 1,3 %.

Klíčový zůstává boj s inflací a ten se nedaří. ČNB se sazbou nahoru už nepůjde a vláda musí urychleně začít podstatně šetřit. Dosavadní kroky nejsou dostačující